• Leu / EUR4.9214
  • Leu / GBP5.5631
  • Leu / USD4.5250
Eveniment

Putin este pe cale să piardă cel mai important aliat din istoria Rusiei. Gospodăriile şi guvernele din Europa primesc o gură de oxigen

Putin este pe cale să piardă cel mai important aliat din istoria Rusiei. Gospodăriile şi guvernele din Europa primesc o gură de oxigen

Autor: Gabriel Negreanu

01.11.2022, 21:48 3465

Rusia este pe cale să îşi pierdă cel mai important aliat din istoria ei. Iarna grea, care a jucat un rol vital pentru Rusia în timpul invaziei lui Napoleon sau al Germaniei naziste, pe care Putin se baza în războiul hibrid cu Europa se lasă aşteptată. În septembrie preşedintele rus ameninţa că Europa "va tremura de frig la iarnă şi îi va îngheţa coada" precum lupului dintr-un basm rusesc.

Totuşi, "generalul iarnă" pare că se dezice de conducerea de la Kremlin. Meteorologii se aşteaptă la o lună noiembrie blândă, ceea ce va reduce presiunea asupra depozitelor de gaze naturale din Europa.

Previziunile pe termen lung ale companiilor de prognoză Maxar Technologies LLC şi Marex arată că nu vor fi perioade reci în această lună - o gură de aer pentru gospodăriile îngrijorate de costul încălzirii şi pentru guvernele îngrijorate de stocurile de gaz pentru sezonul rece.

"În ceea ce priveşte cererea de energie, începutul cald al lunii noiembrie ar fi un semn binevenit, având în vedere starea actuală a energiei la nivel mondial", a declarat Matthew Dross, meteorolog la Maxar.

"Cu toate acestea, nu pot fi excluse episoade ocazionale de aer rece pentru luna noiembrie şi pentru sezonul de iarnă 2022-2023 în ansamblu".

Preţurile europene la gaze au scăzut semnificativ de la vârful atins în luna august, dar sunt încă cu aproximativ 80% peste nivelurile din anul trecut.

Meteorologii germani de la Deutscher Wetterdienst au precizat că vremea caldă din Germania va continua, în timp ce serviciile meteorologice din Franţa estimează, de asemenea, că temperaturile vor continua să fie mai ridicate decât în mod obişnuit.

Şi în România veştile sunt bune din acest punct de vedere. Temperaturile lunii noiembrie vor fi mai ridicate decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele patru săptămâni transmisă marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Doar spre finalul lunii, mediile termice încep să fie apropiate sfârşitului de toamnă.

O lună noiembrie călduroasă ar fi departe de a rezolva problemele energetice ale Europei, dar un început întârziat al sezonului de încălzire ar oferi cel puţin un oarecare spaţiu de manevră factorilor de decizie. Iar dacă regiunea va fi scutită de temperaturi exterm de reci în această iarnă - aşa cum anticipează oamenii de ştiinţă de la Copernicus Climate Change Service - consumatorii ar putea primi un răgaz binevenit din cea mai gravă criză a costului vieţii din ultimele decenii, relatează Bloomberg într-o analiză.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9214
Diferență: -0,0366
Ieri: 4.9232
Azi: 4.5250
Diferență: -0,8632
Ieri: 4.5644
Azi: 5.5631
Diferență: -0,8219
Ieri: 5.6092
Azi: 4.9374
Diferență: -0,188
Ieri: 4.9467