Eveniment

Putin a surprins toată lumea prin demisia lui Medvedev şi prin numirea şefului Fiscului în fruntea guvernului. Cine este Mikhail Mishustin? Foarte puţină lume îl cunoaşte, având în vedere că nu era în prim-planul politicii ruseşti

Putin a surprins toată lumea prin demisia lui Medvedev...
18.01.2020, 08:00 702

Putin a surprins toată lumea prin demisia lui Medvedev şi prin numirea şefului Fiscului, Mikhail Mishustin, în fruntea guvernului. Foarte puţină lume îl cunoaşte pe Mishustin, având în vedere că nu era în prim-planul politicii ruseşti. În acest an, Financial Times a scris un articol despre el, având în vedere că prin introducerea unui sistem informatic la nivelul Fiscului rusesc, a reuşit să strângă mai mutle taxe la buget. 

Născut în 1966, din 2010 Mikhail Mishustin a fost director al Fiscului. El a studiat la STANKIN, unde şi-a luat diploma în ingineria sistemelor. El a lucrat ca director de laborator de testare, apoi s-a alăturat în 1998 serviciului de taxe din Federaţia Rusă. Din 1998 până în 2004 a fost directorul adjunct al serviciului de taxe statale. El a lucrat ulterior ca şef al Agenţiei de Proprietăţi Imobiliare şi Cadastru din Rusia. În 2008, el a părăsit sectorul public şi s-a întors în zona de business. În februarie 2009, s-a alăturat personalului preşedintelui Rusiei. 

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat miercuri că demisionează, în contextul unor schimbări constituţionale anunţate de preşedintele Vladimir Putin.

Dmitri Medvedev a argumentat că Vladimir Putin a formulat o serie de "modificări fundamentale" în Constituţia Rusiei.

"Aceste schimbări, dacă vor fi adoptate şi cel mai probabil vor fi adoptate, aşa cum a spus Vladimir Putin, vor genera schimbări semnificative nu doar pentru un număr de articole ale Constituţiei, ci şi pentru balanţa puterii în întregime", a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţia de presă Sputnik.

Preşedintele Vladimir Putin a propus miercuri acordarea Dumei de Stat prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor, precizând că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii persoanele desemnate. "Propun modificarea ordinii şi sarcinilor Dumei de Stat, care nu doar va accepta, ci şi va desemna candidatul pentru conducerea Guvernului Rusiei. Ulterior, pe baza recomandării premierului, vor fi desemnaţi vicepremierii şi miniştrii", a declarat Vladimir Putin, subliniind că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii candidaţi desemnaţi. "Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea respinge candidaţii aprobaţi de Parlament pentru aceste funcţii", a explicat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.

Vladimir Putin i-a mulţumit lui Dmitri Medvedev pentru activitate şi l-a rugat să rămână în funcţie până la numirea unui nou Cabinet.


În atenţia guvernului României: Rusia a creat un sistem digital pentru monitorizarea în timp real a facturării şi încasării TVA reuşind să-şi majoreze încasările cu 60% în patru ani

Rusia a creat un sistem digital pentru monitorizarea în timp real a TVA-ului colectat, datorită căruia diferenţa dintre TVA-ul calculat şi încasat a scăzut la numai 1%. Înainte de implementarea acestui sistem digital diferenţa dintre taxele calculate şi cele încasate era de aproape 20%, scrie Financial Times.

România este codaşa Europei atunci când vine vorba de colectarea TVA, pierzând în 2016 peste 6,13 miliarde de euro din cauza deficitului de încasare, arată un studiu lansat de Comisia Europeană. Mai exact, în 2016 la nivel naţional diferenţa dintre TVA calculată şi cea încasată a fost de 36%. Prin intermediul noului mecanism digital evaziunea fiscală a fost adusă sub control şi totodată diminuată, iar acum cei care au încercat să fugă de sistemul fiscal rusesc sunt ţinuţi sub supraveghere. Din acest motiv bugetul Rusiei a crescut, iar corupţii au intrat sub lupa autorităţilor.

Din cauza dependenţei Rusiei faţă de veniturile din petrol şi gaze naturale, combinată cu problema evaziunii fiscale şi a funcţionarilor corupţi, sistemul fiscal rusesc necesita o reformă urgentă. Reformatorul şi  creatorul sistemului digital este Mikhail Mishustin, care a fost ales chiar de preşedintele Vladimir Putin pentru a conduce Serviciul Fiscal Federal. Mishustin a fost un expert în tehnologie, care a căutat să îmbu­nătăţească situaţia veniturilor prin adoptarea şi perfecţionarea celor mai performante sisteme de monitorizare fiscală din lume. „Am construit tehnologia şi acum devenim economişti“, a declarat Mikhai Mishustin citat de Financial Times.

După ce Mishustin a venit la conducerea Serviciului Fiscal Federal, acesta a trecut la fapte, iar primul său obiectiv a fost colectarea TVA, o taxă care a fost implementată prima dată în Franţa în anii ’50. TVA este percepută în peste 165 de ţări şi reprezintă peste 20% din veniturile fiscale globale anuale. Economiile dezvoltate obţin mai mult de 3 miliarde de dolari din colectarea taxei pe valoarea adăugată.

Într-o discuţie cu jurnaliştii Financial Times, cel mai mare ziar de business din Europa, şeful fiscului din Rusia le-a povestit cum a reuşit să realizeze această minune, care a făcut ca în doar cinci ani sumele de bani colectate din TVA să crească cu 60%, în condiţiile în care Rusia se confrunta cu o criză din cauza sancţiunilor internaţionale.

Prin intermediul sistemului digital auto­rităţile fiscale din Rusia primesc la fiecare 90 de secunde chitanţele fiecărei tranzacţii efec­tuate. În plus, ruşii vor avea un cod fiscal propriu, care poate fi evidenţiat pe bon, iar prin intermediul acestora vor putea primi reduceri şi facilităţi. Pentru a demonstra eficienţa sistemului digital, şeful Fiscului Mishustin le-a prezentat jurnaliştilor cu exactitate prin intermediul sistemului digital ceea ce au consumat în perioada pe care au petrecut-o la hotelul unde au fost cazaţi, până la momentul in­terviului, pe baza chitanţelor adunate de sistemul digital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO