Eveniment

PwC: Anul fiscal 2021 se va afla sub bagheta digitalizării, fără creşteri de fiscalitate. Incertitudinile sunt deficitul bugetar şi că nu avem încă o schiţă de buget. Mediul de afaceri aşteaptă în continuare sprijin din partea guvernului

PwC: Anul fiscal 2021 se va afla sub bagheta...

Autor: Răzvan Botea

10.12.2020, 11:14 128

Daniel Anghel, partener PwC, a spus în cadrul unul eveniment organizat de compania de consultanţă şi audit că, pe baza semnalelor actuale, se aşteaptă ca în 2021 autorităţile fiscale să continue procesul de digitalizare, iar mediul de afaceri nu av avea surprize din zona creşterii de taxe.

„Vedem ca semnal că nu se doreşte majorarea fiscalităţii, ceea ce este în linie cu doleanţele mediului de afaceri. Paradigma anului viitor ar trebui să se afle sub bagheta digitalizării, fără schimbări de fiscalitate, dar în acelaşi timp fiscalitatea şi legislaţia au nevoie în continuare de reglaje”, a spus Daniel Anghel.

Pe de altă parte, incertitudinile privind fiscalitatea sunt legate de finanţele statului: „Incertitudinile vin din deficitul bugetar mare şi din faptul că nu avem încă o schiţă de buget”, a mai spus Daniel Anghel.

Guvernul estimează un deficit bugetar de peste 9% din PIB în acest an, iar pentru 2021 undeva la 7%, însă prognozele guvernului pentru 2021 sunt considerate de analiştii economici optimiste. Chiar şi pe prognozele actuale, guvernul va fi nevoite să caute resurse pentru a strânge mai mulţi bani la buget.

Daniel Anghel este de părere că, pentru îmbunătăţirea colectării la bugetul de stat, una dintre soluţiile ideale este digitalizarea administraţiei fiscale.

„Credem că soluţia principala în ceea ce priveşte colectare este întărirea administraţiei fiscale prin digitalizare, reorganizare.”

El a mai spus că mediul de afaceri se aşteaptă în continuare la ajutor din partea statului pentru a trece peste efectele financiare ale crizei Covid-19 şi va fi greu pentru guvern să vină cu facilităţi, în situaţia bugetului actual.

„Mediul de afaceri se aşteaptă în continuare la sprijin din partea guvernului. Suntem conştienţi că pentru noul guvern va fi o provocare să încerce să finanţeze cheltuielile publice şi în acelaşi timp să sprijine mediul privat cu potenţiale facilităţi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO