Eveniment

RA-APPS şi-a accentuat pierderea în cei doi ani în care a vândut imobile prin proceduri contestate

RA-APPS şi-a accentuat pierderea în cei doi ani în...

Autor: Thomas Dinca

22.07.2014, 00:04 231

Vânzarea imobilelor din patrimoniu, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptate în 2011, a fost derulată de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) în 2012 şi 2013, ani pentru care raportul redactat acum de către administratori privind rezultatele economico-financiare ale regiei relevă aproape dublarea pierderilor de la un an la altul în pofida estimărilor optimiste.

Astfel, conform documentului, în 2012, RA-APPS, care de fiecare dată anunţa că se va situa pe profit, a înregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei şi cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultată de aproape 38 milioane lei, iar în 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei şi cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcând la 65 milioane lei.

Aceasta în condiţiile în care în 2012 au fost scoase la vânzare 103 imobile, dintre care regia a reuşit să vândă doar 14 active, iar în 2013 au fost vândute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală şi 26 cu plata în rate.

Contravaloarea activelor vândute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea iniţială a RA-APPS, prezentată Guvernului şi aprobată de Executiv prin hotărâre.

RA-APPS a fost obligată de fiecare dată, la final de an, să îşi revizuiască negativ estimarea bugetară iniţială, pe fondul licitaţiilor repetate şi eşuate pentru vânzarea imobilelor, cele mai multe din lipsă de oferte.

Consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.

În bugetul prognozat pentru acest an, aprobat de Guvern în luna februarie, RA-APPS a a anunţat din nou că va încasa 190 milioane lei din licitaţii, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată în 2013. În acelaşi timp, în buget, regia anunţă că va cheltui în mod sigur în acest an peste 55 milioane lei cu evaluarea şi publicitatea acestor imobile scoase la vânzare.

RA-APPS va mai plăti în acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO