Eveniment

Radu Georgescu, CFO Network: Şomajul tehnic se acordă acum şi celor afectaţi indirect de criza coronavirus

Radu Georgescu, CFO Network: Şomajul tehnic se acordă...

Autor: Răzvan Botea

27.03.2020, 21:01 7288

Radu Georgescu, managing partner al CFO Network, companie de consultanţă fiscală, spune că măsurile discutate în şedinţa de guvern de ieri în ceea ce priveşte modalitatea de acordare a şomajului tehnic sunt binevenite, în contextul în acre această facilitate va fi acordată unei plaje mai largi de companii, nu doar celor afectate direct de măsurile guvernului pentru limitarea răspândirii virusului.

„În primul rând înţeleg faptul că până acum se dădea acest ajutor de şomaj la companiile care erau închise conform ordonanţei militare: HoReCa, mallurile, etc. şi mai ofereau celor cărora le-au scăzut încasările cu 25% în martie faţă de media din ianuarie-februarie. Înţeleg că de acum se va acorda unei plaje mai largi de companii”, a declarat Radu Georgescu pentru ZF.

El explică faptul că sunt companii care erau afectate indirect, cum ar fi furnizorii pentru industrian HoReCa, companii cărora le scad de asemenea veniturile.

„Şi noi avem clienţi care nu se încadrau, dar prin ricoşeu le scădeau veniturile. Până la urmă ar fi fost dificil să faci o segmentare – companiile care aveau furnizori erau afectate pe lanţ. Aceasta este ideea, să ajungă lichiditate în companii şi la oameni. Este o măsură bună”, a mai spus Radu Georgescu.

Angajatorii nu trebuie să plătească din propriile resurse cei 75% din salariul mediu aferenţi şomajului tehnic, urmând ca statul să le deconteze ulterior. Procedura este că se depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada lunii martie afectată, şi se vor primi banii. Fiecare angajator sau PFA sau alte forme contractuale se prezintă cu o solicitare, urmând să primească banii în cel mai scurt timp, a declarat astăzi Violeta Alexandru, ministrul Muncii, într-o declaraţie de presă la guvern.

Măsura încă nu s-a publicat în monitorul oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO