Eveniment

Radu Kubinschi, Deloitte România: Fondurile europene alocate României trebuie investite, şi nu doar cheltuite. Cum a procedat Polonia?

Radu Kubinschi, Director Consulting Deloitte România

Radu Kubinschi, Director Consulting Deloitte România

Autor: Radu Kubinschi, Deloitte România

10.10.2019, 00:05 633

România este în prezent principalul stat membru beneficiar al fondurilor europene colectate la nivelul Uniunii Europene, iar în perioada următoare de finanţare (2021–2027) va beneficia de o alocare financiară crescută cu 8% faţă de perioada actuală (2014-2020).

 

Absorbţia cu orice preţ vs investiţiile inteligente

Întreaga abordare legată de fondurile europene a fost aceea a absorbţiei cu orice preţ, adică a cheltuirii tuturor banilor destinaţi ţării noastre. De altfel, această abordare a fost comună tuturor statelor membre net beneficiare, adică celor care primesc mai multe resurse financiare decât cele care contribuie. Ţările net contribuitoare, care sunt cele mai dezvoltate din UE, şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de modul în care sunt cheltuite aceste fonduri. Sunt ele destinate cu adevărat unor investiţii care să contribuie la recuperarea decalajelor statelor cu economii emergente faţă de statele dezvoltate?

Confirmă înscrierea la eveniment la adresa alex.popescu@m.ro. Participantii la conferinta vor primi acces gratuit timp de 3 luni la serviciul ZF Corporate

Atâta vreme cât Marea Britanie, unul dintre cei mai mari contribuitori, a hotărât să părăsească UE, înseamnă că răspunsul la întrebare nu a fost unul satisfăcător. Unul din principalele motive ale Brexit-ului a fost contribuţia „prea mare” a Regatului Britanic la fondurile europene.

În urma acestui puternic semnal de alarmă, instituţiile europene au hotărât să menţină principiul alocării fondurilor conform mecanismului de solidaritate, care urmăreşte recuperarea decalajelor dintre ţări, dar pe baza unor indicatori de performanţă, care să ofere o asigurare că resursele vor fi investite, şi nu doar cheltuite, şi, mai ales, că obiectivele şi ţintele de politici europene vor fi atinse.

 

Cum putem trece de la a cheltui la a investi fondurile europene?

Despre fondurile europene utilizate de România în perioada 2007-2019 s-a spus că au constituit unul dintre principalele motoare de creştere economică, că o parte a succesului economic românesc li s-a datorat, dar şi că administraţia românească a înregistrat o slabă performanţă în absorbţia fondurilor. O soluţie pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene ar fi ca România să aibă o programare unitară a acestora şi a bugetului naţional. Cu alte cuvinte, toată alocarea bugetului de stat să fie structurată exclusiv pe programe, şi nu pe tipuri de cheltuieli, cum se procedează în prezent. Programarea bugetară ar trebui să fie multianuală, asigurând resursele pentru investiţiile pe termen mediu şi lung.

 

Exemplul Poloniei

România poate învăţa de la ţări care au obţinut rezultate bune în acest domeniu, cum ar fi Polonia. Această ţară nu doar a înregistrat cea mai bună absorbţie, dar a fost singura din UE care a reuşit să înregistreze creştere economică (chiar dacă una modestă) în plină criză economică.

Printre principalele măsuri care ar putea fi replicate în România se numără înfiinţarea unei Bănci de Dezvoltare similară celei din Polonia (şi din alte state membre) care să agrege finanţările publice cu cele private, statul preluând o parte din riscuri şi deblocând astfel resursele private de pe piaţa financiară. Alte măsuri de luat în calcul sunt debirocratizarea şi simplificarea procedurilor de acces la fondurile europene, reorientarea controlului cheltuirii fondurilor dinspre conformitate spre performanţă, urmărind atingerea obiectivelor planificate. Şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea profesionalismului personalului care administrează fondurile europene.

Evident, toate acestea presupun o viziune unitară, coerentă şi un plan de acţiune bine fundamentat, care să fie permanent actualizat şi ferit de orice imixtiuni politice.

 

Pe 17 octombrie la Bucureşti are loc conferinţa „Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbărilor politice. Care va fi rolul României în viitoarea Europă”, conferinţă organizată de Deloitte şi Ziarul Financiar cu participarea lui  Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO