Eveniment

Radu Lupu, cel mai cunoscut pianist român din ultimele decenii, a murit. Cariera incredibilă a unuia dintre cei mai talentaţi pianişti ai lumii a început la Galaţi, cunoscând apoi succesul la Londra şi New York

Radu Lupu, cel mai cunoscut pianist român din ultimele...

Autor: Ştefan Stan

18.04.2022, 23:57 10630

Pianistul de origine română, în vârstă de 76 de ani a murit duminică dimineaţă la Lausanne, după o lungă boală. El a marcat generaţii întregi de ascultători cu muzica sa, fiind considerat unul dintre cei mai buni pianişti români.

Anunţul morţii artistului a fost publicat de Festivalul George Enescu pe pagina de Facebook.

”Aflăm cu profundă tristeţe despre decesul maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului Enescu şi un muzician magnific! Incredibilul pianist şi compozitor român a câştigat, în 1967, marele premiu al Concursului Internaţional George Enescu”. 

”Vom preţui pentru totdeauna modul său uimitor de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima tristeţea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale. Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în inimile noastre: o adevărată legendă”, au transmis pe pagina de Facebook. 

Născut în Galaţi, România, Lupu a început să studieze pianul la vârsta de şase ani. Doi dintre principalii săi profesori de pian au fost Florica Musicescu, care i-a predat şi lui Dinu Lipatti, şi Heinrich Neuhaus, care i-a mai predat şi lui Sviatoslav Richter şi Emil Gilels. Între 1966 şi 1969, a câştigat trei dintre cele mai prestigioase concursuri de pian din lume: Concursul Internaţional de Pian Van Cliburn (1966), Concursul Internaţional de Pian George Enescu (1967) şi Concursul Internaţional de Pian Leeds (1969). Aceste victorii au lansat cariera internaţională a lui Lupu, care a apărut cu toate orchestrele importante şi la toate festivalurile şi capitalele muzicale importante ale lumii.

Din 1970 până în 1993, Lupu a realizat peste 20 de înregistrări pentru Decca Records. Înregistrările sale ca solist, care au primit aprecieri considerabile, includ lucrări de Beethoven, Brahms, Grieg, Mozart, Schubert şi Schumann, inclusiv toate concertele pentru pian ale lui Beethoven şi cinci sonate pentru pian şi alte lucrări solistice; concertele pentru pian ale lui Grieg şi Schumann, precum şi trei lucrări solistice majore ale lui Schumann; nouă sonate pentru pian şi Impromptus şi Moments musicaux ale lui Schubert; diverse lucrări solistice majore şi primul concert pentru pian al lui Brahms; şi două concerte pentru pian ale lui Mozart. Înregistrările sale de muzică de cameră pentru Decca includ toate sonatele pentru vioară şi pian de Mozart cu Szymon Goldberg; sonatele pentru vioară de Debussy şi Franck cu Kyung Wha Chung; şi diverse lucrări de Schubert pentru vioară şi pian cu Goldberg. De asemenea, a înregistrat lucrări de Mozart şi Schubert pentru pian la patru mâini şi două piane cu Murray Perahia pentru CBS Masterworks, cântece de Schubert cu Barbara Hendricks pentru EMI şi lucrări de Schubert pentru pian la patru mâini cu Daniel Barenboim pentru Teldec. În plus, Lupu se remarcă şi pentru interpretările sale de Bartók, Debussy, Enescu şi Janáček, printre alţi compozitori.

Lupu a fost nominalizat la două premii Grammy, câştigând unul în 1996 pentru un album cu două sonate pentru pian de Schubert. În 1995, Lupu a câştigat, de asemenea, un premiu Edison pentru un disc cu trei lucrări majore pentru pian de Schumann. Printre alte premii obţinute de Lupu se numără Premiul Franco Abbiati în 1989 şi 2006, precum şi Premiul Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli din 2006.

Cariera lui Radu Lupu s-a desfăşurat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa şi Statele Unite, dar şi în Asia (în Israel şi în China).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO