Eveniment

Radu Mazăre, condamnat la patru ani cu suspendare, în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri

Radu Mazăre, condamnat la patru ani cu suspendare, în...

Autor: Otilia Ciocan Serescu

10.07.2017, 16:37 24466

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat, luni, la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.

Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis şi ca fostul edil să nu aibă voie să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi nici să nu ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii.

ATENŢIE! Începe ”urgia”: Cod portocaliu de vijelii şi grindină.

Declaraţie şoc a lui Erdogan la numai câteva zile după summitul G20

O echipă de români a creat softul primului magazin complet autonom din lume. Daniel Ilinca, Cornerstone Technologies: „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America.“

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul şef al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

În cazul a doi inculpaţi, instanţa a stabilit că a survenit decesul, motiv pentru care a încetat procesul pe numele lor.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea.

Prin decizia de luni, instanţa a desfiinţat mai multe înscrisuri ale Primăriei Constanţa.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO