Eveniment

Raed Arafat anunţă că Românie e pregătită de intervenţie, dacă Turcia îi va cere ajutorul

Raed Arafat anunţă că Românie e pregătită de...

Autor: Diana Grigore

25.01.2020, 16:47 390

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că echipele române sunt pregătite să intervină în Turcia, dacă va exista o solicitare în acest sens. Şeful DSU a subliniat că, deşi România e mult mai pregătită decât în anii precedenţi în cazul unui cutremur, marea problemă rămâne cea a prevenirii.

„Nu cred că va dura mai mutl decât a durat data trecută. Timpul de la alertare până la plecare este de regulă de 12 ore, dar vom fi pregătiţi să plecăm mult mai repede dacă va fi cazul. Depinde dacă se va decide şi dacă se va trimite o alarmă prin Mecanismul Protecţiei civile europene. Din primele informaţii nu există această intenţie”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) susţine că România e mult mai pregătită decât în anii precedenţi în cazul unui cutremur.

„Mult mai bine pregătita decât acum trei-patru ani. Ne-am dotat mult mai bine, mai ales cu echipamentele de căutare-salvare, unde acum avem echipamente la nivelul fiecărui judeţ, în două locaţii”, a completat Arafat.

El a subliniat însă că o problemă majoră rămâne cea a prevenirii, respectiv a consolidării clădirilor.

„Problema cutremurului rămâne problema prevenirii, adică consolidarea clădirilor şi tot. Ar fi bine când ne loveşte un cutremur să găsească clădirile foarte bine. Problema prevenirii rămâne problema cea mai importanta. Am văzut că sunt luate măsuri. Noi mai discutăm acest lucru şi încercăm să găsim soluţii”, a conchis Arafat.

Cel puţin 19 oameni au murit şi peste 900 au fost răniţi după ce un cutremur puternic a zguduit vineri estul Turciei, potrivit autorităţilor, relatează agenţia turcă de ştiri Anadolu.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs vineri în provincia Elazig din estul Turciei la ora locală 20:55, epicentrul fiind în districtul Sivrice, fiind resimţit în provinciile şi ţările vecine, inclusiv Siria şi Georgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO