Eveniment

Raed Arafat dă asigurări: Încercăm să evităm valul 3 prin prevenţie. Nu se pune problema de lockdown

Raed Arafat dă asigurări: Încercăm să evităm valul...

Autor: Mediafax

23.02.2021, 11:09 1849

Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă situaţia este una bună, stabilă, spune secretarul de stat Raed Arafat. În situaţia în care apar focare ca urmare a deschiderii şcolilor, se vor lua măsuri de carantinare zonală, însă, în prezent, lockdown-ul este exclus.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că autorităţile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei în primul rând prin încercarea a-l evita. Acesta recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situaţia Israelului, de exemplu, cu destul de mulţi oameni vaccinaţi.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3.

Şeful DSU a spus că secţiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienţii în stare gravă, cu COVID-19.

În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienţi în ATI.

Întrebat dacă a crescut numărul de cazuri de COVID-19 după redeschiderea şcolilor, Arafat a spus că sunt situaţia poate fi ţinută sub control la acest moment.

„Există unele cifre care sugerează creşteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creşteri vertiginoase care să alerteze şi există alte cifre care arată o staţionare, un platou, aşa că urmărim situaţia şi acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localităţi mici, în Maramureş, în Timiş, am avut mai multe localităţi care au fost carantinate, pentru a opri creşterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a răspuns dr. Raed Arafat.

Întrebat, în continuare, dacă este posibil un nou lockdown, în situaţia în care apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, cu tulpini noi, Arafat a spus că exclude acest lucru în prezent.

„Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate creşte numărul lor dacă ajungem la o situaţie de creştere semnificativă în unele zone”, a afirmat şeful DSU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO