Eveniment

Raed Arafat: E posibil ca o persoană să fie anunţată că are coronavirus şi transportul să vină în 3 ore

Raed Arafat: E posibil ca o persoană să fie anunţată...

Autor: Otilia Serescu

11.03.2020, 12:55 439

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, miercuri, referitor la cazul tânărului care a aflat din presă că are coronavirus şi spune că a aşteptat 12 ore sosirea ambulanţei, că e posibil ca o persoană să fie anunţată că are această boală şi abia după mai multe ore să vină izoleta şi să îl transporte la spital.

„Este posibil ca o persoană să fie anunţată, iar transportul la spital să vină peste două, trei ore. Nu înseamnă lipsă de eficienţă. Plus că la acest moment trebuie să înţelegem că situaţia este foarte precaută de transport. Dacă creşte numărul cazurilor, va trebui să schimbăm modul în care facem acest transport, mai ales dacă o parte din cazuri vor fi tratate la domiciliu. E posibil să ajungem să nu mai transportăm cu izoleta decât dacă este în stare critică, pentru că asta depinde de multe aspecte. Oamenii care sunt acasă şi află că s-au infectat şi normal e să afle de la spitalul unde s-a făcut analiza, înseamnă că se ştie de ei şi va veni o echipă să îi transporte, dar trebuie să rămână acasă până vine echipa respectivă”, a explicat, într-o conferinţă de presă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Raed Arafat a explicat că dacă ar fi trimise toate ambulanţele la pacienţii cu coronavirus, atunci nu s-ar mai putea interveni în cazurile în care este pusă în pericol viaţa oamenilor.

„Pentru preluarea cu izoleta trebuie să clarificăm treaba asta: oamenii cred că dacă diagnosticul este confirmat, în cinci minute vin maşinile cu girofar şi sirena şi te ridică de acasă. Nu! Eşti anunţat că eşti pozitiv, venim şi te luăm, dar dacă sunt trei, patru cazuri la rând, nu expunem multe ambulanţe. Avem maşini, dar nu trimitem 20 de maşini sau 20 de persoane, după care să ne trezim că avem 20 de maşini care trebuie dezinfectate, care să fie scoase din circuit pentru urgenţele reale, care au viaţa pusă în pericol: infarcte, accidente”, a subliniat Arafat.

Miercuri dimineaţa, un tânar a postat o un mesaj pe Facebook în care spunea că a aflat din presă că are coronavirus, dar şi că a aşteptat 12 ore sosirea izoletei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO