Eveniment

Raiffeisen Investment: Fondurile de private equity sunt impinse in regiune de criza de pe pietele vestice

Raiffeisen Investment: Fondurile de private equity sunt impinse in regiune de criza de pe pietele vestice

Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeissen Investment

16.04.2008, 17:46 40

Turbulentele de pe pietele financiare, care determina cresterea costurilor de finantare si o atentie mai mare privind expunerea la riscuri, vor fi un impuls, si nu o piedica pentru investitiile de private-equity pe pietele din Est, cum este cazul Romaniei.
Anul 2007 a fost primul in care tranzactiile de peste 1 mld. euro (megatranzactiile) au reprezentat sub 50% din valoarea pietei de fuziuni si achizitii, in conditiile in care valoarea medie a tranzactiilor a fost de 50 mil. euro, in crestere cu circa 20% comparativ cu anul precedent.
"Daca dam la o parte din valoarea de anul trecut tranzactiile de real estate si tranzactia Rompetrol, raman cam patru miliarde de dolari. Nu stiu ce se va intampla pe piata imobiliara, dar previzionez ca de la nivelul celor patru miliarde de dolari vom vedea o crestere a tranzactiilor", a spus Ioana Filipescu, director general al Raiffeisen Investment Romania.
Ea spune ca desi privatizarile au avut un procent nesemnificativ in totalul pietei de M&A anul trecut, se asteapta o relansare a acestora in 2009.
"Anul trecut numai 3% din numarul tranzactiilor au fost privatizari, in timp ce valoarea acestora a fost nesemnificativa. Ne asteptam la o reluare a privatizarilor in 2009, dupa acest an electoral. Au mai ramas grupuri de privatizat precum Oltchim, CFR Marfa, probabil si CFR Calatori", este de parere Filipescu.
Activitatea fondurilor de private equity nu va fi afectata pe piata locala, acestea gasind aici industrii cu ritmuri de crestere mult mai mari ca in Vest.
"Nu exista tranzactii pentru fondurile de private equity in Vest, iar in aceste conditii Europa Centrala si de Est devine o zona foarte atractiva", este de parere Martin Schwedler, membru al consiliului director al bancii de investitii Raiffeisen Investment.
Fondurile de private equity, a continuat el, sunt impinse in regiune de criza de pe pietele vestice si vor continua sa tinteasca companii de talie medie. "Problema nu este accesul la finantare. Ele continua sa aiba bani, insa vor fi mult mai selective in privinta tintelor de achizitie", a mai spus Schwedler.
Potrivit estimarilor Raiffeisen Investment, sectoarele vedeta in Europa Centrala si de Est vor ramane infrastructura, energia si bunurile de consum, in timp ce zonele vedeta vor fi Rusia, Ucraina si Turcia. Dar cat castiga consultantii tranzactiilor?
"In general onorariile in investment banking au o componenta fixa si una variabila. Cea din urma este in relatie de inversa proportionalitate cu valoarea tranzactiei. In general comisionul mediu este de 1-1,2% din valoarea tranzactiei", a mai spus Ioana Filipescu.
Aceasta inseamna ca Raiffeisen Investment, care a intermediat numai anul acesta tranzactii de aproape 500 mil. euro, a avut venituri circa 4-5 mil. euro pe primele luni din acest an.
Potrivit datelor existente la Registrul Comertului, Raiffeisen Investment Romania SRL a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 1,78 mil. lei (0,4 mil. euro) si un profit brut de 0,3 mil. lei (0,08 mil. euro). Compania avea in 2006 sase angajati.
Ioana Filipescu este de parere ca valoarea companiilor va scadea in perioada urmatoare, in principal in statele din zona Europei de Vest.
Romania se afla intre primele cinci tari din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor inregistrata anul trecut, cu un nivel de 8,4 miliarde de dolari, depasind tari precum Polonia si Ucraina, potrivit studiilor Raiffeisen Investment AG.

RCS&RDS cauta si alte variante de finantare

RCS&RDS cauta variante colaterale de atragere de atragere de fonduri, iar compania ar putea opta pentru vanzarea directa a unui pachet de actiuni, a declarat ieri Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeissen Investment. "Sunt multe fonduri de investitii care detin actiuni la operator si pentru care a venit timpul sa iasa din investitie. Ar putea sa fie o combinatie intre titlurile detinute de fonduri de investitii si actionarul majoritar", a spus Filipescu. Oficialii RCS&RDS au avut in octombrie anul trecut o tentativa de listare a unui pachet reprezentand circa 15% din capital la bursa de valori de la Londra, actiune din care spera sa obtina 500 mil. dolari. O luna mai tarziu, compania a anuntat ca a renuntat pentru moment la listare ca urmare a conditiilor nefavorabile existente pe piata. Conform anunturilor anterioare, oferta de certificate globale de depozit (global depositary receipts - GDR) a operatorului roman, reprezentand actiuni preferentiale fara drept de vot, urma sa cuprinda peste 74 mil. titluri si o optiune de suprasubscriere de pana la 4,9 mil. titluri.

Cum a fost piata M&A in 2007

Fuziunile si achizitiile au reprezentat 5,7% din PIB;
Doar 3% au fost privatizari, valoarea acestora fiind de 0,2 mld. euro;
Au dominat tranzactiile private;
Piata continua sa fie una a vanzatorilor;
Primul an in care nu au dominat megatranzactiile (cele de peste un miliarde de euro);
Valoarea medie a tranzactiilor a fost de 38 mil. euro (excluzand mega-tranzactiile); cu ele incluse, valoarea se ridica la 52 mil. euro;
Numarul tranzactiilor locale a scazut cu 70%;
Investitorii din tarile din afara UE au dominat piata in special datorita achizitiei Rompetrol de catre KazMunaiGaz;
Austria ramane investitorul numarul 1, cu 6 mld. euro;
Investitorii financiari au fost cei mai activi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO