Eveniment

Rămâne în aer o nelămurire pentru un milion de contracte de muncă part-time: cum verifică angajatorul 2 dacă angajatul part-time are contribuţiile plătite la angajatorul 1?

O soluţie ar fi ca angajatorii să poată accesa Revisal, pe baza CNP-ului angajatului part-time (pe care îl au deja de la angajare) şi să vadă – pe baza unei noi categorii care ar trebui realizate în cadrul Revisal -  dacă taxele şi contribuţiile plătite de celălalt angajator (care poate să rămână anonim) sunt cel puţin la nivelul salariului minim sau sub nivelul acestuia.

O soluţie ar fi ca angajatorii să poată accesa Revisal, pe baza CNP-ului angajatului part-time (pe care îl au deja de la angajare) şi să vadă – pe baza unei noi categorii care ar trebui realizate în cadrul Revisal - dacă taxele şi contribuţiile plătite de celălalt angajator (care poate să rămână anonim) sunt cel puţin la nivelul salariului minim sau sub nivelul acestuia.

Autor: Adelina Mihai

09.08.2022, 19:30 3792

♦ Taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim îi pune în dificultate pe angajatorii care au salariaţi cu normă parţială şi care nu pot verifica dacă angajaţii au taxele şi impozitele plătite la jobul principal de la alt angajator ♦ Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor folosit de Inspecţia Muncii, ar putea avea un rol-cheie în sprijinul companiilor care folosesc contractele part-time „pe bune“ ♦ Dacă nu se rezolvă problema, companiile din România trebuie să elibereze şi să verifice peste un milion de adeverinţe în plus în fiecare lună.

Companiile care au angajaţi part-time au dificultăţi în a verifica, de acum încolo, dacă angajaţilor lor le plăteşte deja un alt angajator taxele şi contribuţiile aferente salariului minim. În acest context, Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor al Inspecţiei Muncii, ar putea fi soluţia pentru eliminarea unui efort birocratic foarte mare în mediul privat: acela de eliberare şi de verificare a peste un milion de adeverinţe în fiecare lună.

„Avem şi angajaţi part-time, pe contracte de câte 4 sau de câte 6 ore pe zi. Pentru unii suntem angajatorul 1, pentru alţii suntem angajatorul 2. La angajare, le solicităm o declaraţie prin care ne spun dacă au funcţia de bază la noi sau în altă parte. Totodată, de acum încolo, lunar, ei trebuie să ne aducă o adeverinţă de la celălalt angajator (dacă au funcţia de bază acolo) cu stagiul de cotizare, pe baza căreia ne dăm seama dacă au contribuţiile plătite cel puţin la nivelul salariului minim, conform legii. Am mai făcut acest lucru în anii trecuţi, când o lege similară era în vigoare”, spune un manager de resurse umane dintr-o companie mare de pe plan local care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Există două potenţiale soluţii la această problemă, care implică Revisalul, softul de evidenţă a salariaţilor folosit de inspectorii de muncă atunci când vin în control. Una ar fi ca angajatorii să poată accesa Revisal, pe baza CNP-ului angajatului part-time (pe care îl au deja de la angajare) şi să vadă – pe baza unei noi categorii care ar trebui realizate în cadrul Revisal -  dacă taxele şi contribuţiile plătite de celălalt angajator (care poate să rămână anonim) sunt cel puţin la nivelul salariului minim sau sub nivelul acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO