Eveniment

Ramasi fara exporturi, producatorii de carne de pasare asteapta si o scadere a consumului intern

11.10.2005, 20:09 22

Mai multe state europene au interzis importurile de pasari si produse avicole din Romania din cauza riscului de gripa aviara, iar producatorii autohtoni de carne de pui spun ca suspiciunile privind aparitia virusului vor afecta si vanzarile pe piata interna, nu doar exporturile.

Grecia si Polonia au decis inca de duminica sa stopeze importurile de pasari si produse avicole din Romania si Turcia. Lor li s-au alaturat ieri Ungaria, Croatia, Bosnia si Bulgaria, in timp ce Germania, Franta si Italia s-au aratat extrem de ingrijorate de prezenta unui focar de gripa aviara in Romania.

"Aparitia gripei aviare in Romania nu va avea consecinte doar in planul exporturilor, ci va exista o diminuare a cererii de carne de pasare si pe piata interna, in principal pentru ca nu s-a explicat suficient de bine ca riscurile sunt inexistente, daca produsele sunt achizitionate din unitati specializate. Se creeaza si un fenomen de panica in randul populatiei, care va avea urmari asupra consumului", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau, cel mai important producator de carne de pasare din Romania, care exporta in jur de 10% din productia anuala.

Luna aceasta, compania urma sa livreze la export circa 100 de tone de carne de pasare, iar interzicerea exportului aduce companiei o pierdere de cel putin 300.000 de euro.

Antochi considera ca si celelalte state ale UE vor sista importul de carne de pasare din Romania. "Nu e nimic surprinzator, pentru ca acelasi lucru l-am facut si noi imediat ce am aflat despre focarele existente in Kazahstan, Mongolia sau alte state care s-au confruntat cu aceeasi problema", a mai spus presedintele Agricola Bacau.

Deocamdata, Uniunea Europeana a decis sa interzica importurile de pasari si pene doar din Turcia. "Exista o diferenta intre cazurile din cele doua tari. Analizele au demonstrat ca virusul este prezent in Turcia, insa nu putem spune acum despre ce tulpina este vorba si cat de patogena este", a afirmat purtatorul de cuvant al comisiei pentru sanatate a UE, Philip Tod. Acesta a precizat ca in ceea ce priveste Romania, testele nu au reusit sa confirme prezenta virusului gripei aviare si, pentru moment, UE nu intentioneaza sa blocheze importurile.

Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) Ilie Van a declarat ieri ca Romania nu exporta carne de pasare in nici una dintre tarile care au interzis importul, dar s-a declarat ingrijorat de decizia Ungariei.

"Desi nu exportam in Ungaria, masura ne afecteaza, deoarece majoritatea cantitatilor livrate in tarile UE trec prin Ungaria", a mentionat Van.

El a adaugat ca exporturile de carne de pasare reprezinta doar 2% din totalul productiei, astfel ca sistarea importurilor va avea efecte negative insa nu va aduce pierderi semnificative pentru producatorii interni.

"Mai grav este ca va fi afectata si cererea pe piata interna pentru ca este posibil ca in perioada urmatoare consumatorii sa manifeste o anumita reticenta fata de carnea de pasare, insa aceasta nu este justificata atat timp cat aceasta provine din unitatile controlate sanitar veterinar", a spus Van.

El afirma ca deocamdata lanturile de magazine din Romania solicita carne, desi exista semnale ca unele dintre ele au anumite rezerve fata de oferta interna.

Directorul Transavia Alba Iulia, Ioan Popa, considera ca stoparea importurilor din Romania reprezinta "o reactie normala la o situatie de alerta aparuta in tara noastra", insa este ceva mai optimist.

"Este o masura ceruta de practicile internationale de garantare a sigurantei alimentare a populatiei. Nu cred insa ca trebuie sa ne alarmam deoarece aceasta criza va fi depasita in maximum o luna si se vor relua cu siguranta exporturile, o data ce vom dovedi ca asiguram produse care sunt in afara oricaror suspiciuni", a precizat Popa.

Romania a exportat anul trecut circa 4.000 de tone de carne de pasare semipreparata in valoare de 12 mil. euro, la care se mai adauga 10 mil. euro din exportul de carne proaspata.

Romania produce anual, in sistem industrial (fara consum in gospodariile private) circa 200.000 de tone de carne de pui, in timp ce importurile ajung la 130.000 de tone. Conform datelor UCPR, piata carnii de pui are o valoare anuala de circa 275 de milioane de euro.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a declarat la finele saptamanii trecute ca anticorpii specifici gripei aviare au fost depistati doar in cazul celor trei pasari moarte din Ceamurlia de Jos, insa virusul nu a fost izolat.

Daca prezenta tulpinii care provoaca gripa aviara va fi confirmata in Romania, aceasta va fi dovada faptului ca virusul s-a extins din Asia, unde a ucis, din 2003, 65 de persoane si milioane de pasari.



Operatorii turistici din Tulcea cer compensatii

Operatorii din sectorul turistic din judetul Tulcea au solicitat autoritatilor sa adopte de urgenta solutii compensatorii pentru prejudiciile provocate de masurile luate in Delta Dunarii ca urmare a amenintarii gripei aviare, a anuntat ieri Asociatia Delta Dunarii Turism. Printre actiunile intreprinse de autoritati si care, conform asociatiei, vor afecta turismul din zona, se numara declararea de catre Ministerul Agriculturii a existentei gripei aviare in zona judetului Tulcea, declararea starii de carantina de gradul 0 in anumite localitati si carantina de gradul I in judet, precum si suspendarea vanatorii la toate speciile de pasari. Totodata, Autoritatea Nationala pentru Turism a recomandat restrangerea temporara a activitatii turistice din judetul Tulcea.

Membrii asociatiei sunt de parere ca modul de informare si interpretarile diferite cu privire la suspiciunea existentei gripei aviare au creat o "isterie informationala in Romania si in lume". Operatorii de turism din Delta sunt de parere ca publicitatea negativa si necontrolata va afecta traficul turistic si in acest an si in sezonul viitor. In plus, numarul de turisti nu va scadea doar in Delta, ci si pe litoral si in restul regiunilor. "Nu intelegem de ce atata publicitate acestui eveniment, inainte de a avea confirmari concrete ale bolii? Nu intelegem cum gripa aviara s-a manifestat la pasarile domestice inainte de a sosi pasarile migratoare?", spun reprezentantii asociatiei. Asociatia Delta Dunarii Turism are 46 de membri, printre acestia numarandu-se complexurile Europolis, Delta Nature Resorts, Delta, Cormoran, Portita si Sunrise din Delta Dunarii. (Roxana Dumitru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO