Eveniment

Ramasi fara subventii, fermierii s-au inghesuit la credite cu garantii de la stat: 1.000 de cereri pe zi

04.01.2010, 23:12 114

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) aeliberat in ultimele doua luni ale anului trecut peste 30.000 deadeverinte pentru beneficiarii subventiilor din sectorul zootehnic,care s-au grabit sa acceseze credite cu garantii de la stat pentrua-si creste animalele, in lipsa banilor de la buget.

Dupa ce au iesit in strada, la sfarsitul lunii octombrie, si auprotestat in fata Palatului Cotroceni din cauza intarzierii transeia doua a subventiei pentru animale, fermierii au primit solutia dela presedintele Basescu, care a propus acordarea de credite bancarefara garantii suplimentare pana cand statul va avea bani. Ulterior,bancile au incheiat conventii cu APIA si Fondul de Garantare aCreditului Rural (FGCR). Cel din urma insa, responsabil cuacordarea de garantii catre banci, face fata cu greu cererilorvenite din partea fermierilor.

"Sunt foarte multi fermieri care au acceptat varianta decompromis de a merge la banci sa acceseze credite pana cand vorveni, in februarie, banii de la stat, dar Fondul nu face fata celorcirca 1.000 de cereri pe zi. Trimit raspuns doar la 400 - 500,restul urmand sa astepte pentru zilele urmatoare. Se creeaza astfelun decalaj cuprins intre 4-5 zile si o luna, unii fermieripreferand sa astepte pana in primavara subventiile", a declaratpentru ZF Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor deTaurine.

APIA a eliberat adeverinte pentru 285.000 de bovine si douamilioane de oi si capre, peste 50% din fermieri solicitand dejacredite, potrivit Sindicatului Crescatorilor de Taurine.

Au luat credite de peste 50 mil. euro

"Fondul a acordat pana in prezent garantii unui numar de 17.500de beneficiari, a caror valoare totala este de 110 mil. lei (26,2mil. euro), corespunzator unui volum de credite de 220 mil. euro(52,3 mil. euro)", a declarat Veronica Toncea, director general alFGCR. Acest lucru inseamna ca valoarea medie a unui credit a fostde 3.000 de euro.

Banca nu trebuie sa ceara garantii suplimentare agricultorului,ci, pe baza adeverintei primite de la APIA, poate acorda un creditpentru perioada decembrie-februarie, cu posibilitatea deprelungire, pana cand Agentia va vira, in primele luni ale anului,banii in contul fiecarui agricultor care a solicitat ajutor bancar.Daca Fondul garanteaza 50% din credit, restul garantiei estereprezentata de cesiunea de creante pe suma pe care fermierul o vaprimi ulterior de la APIA. Dupa stingerea creditului, fermierulramane cu restul banilor de la stat in cont.

Prima transa de peste 200 de lei din subventia de la stat a fostacordata fermierilor anul trecut. Intarzierile in acordarea celeide-a doua transe au scos fermierii in strada in toamna anuluitrecut. Pentru bovine, transa a doua ajunge la 371 lei/animal."Dobanda pe an este de 12,5%, ceea ce inseamna ca pentru trei lunidobanda ajunge la 3,5%. Pentru inceput, banca opreste comision de10% din suma solicitata", explica Caras. Asta inseamna ca unfermier cu cinci vaci primeste 1.850 de lei, dar lasa la banca 185de lei.

Chiar daca singura problema este greutatea cu care agricultorulprimeste banii, multi fermieri, care au mai avut probleme cuaccesarea creditelor, refuza sa mai apeleze la banci. "N-am facutcredit pentru ca nu mai am cu ce gira. Oricum banii pe care ii voiprimi ii voi da pentru plata impozitelor", spune Rodica Ferchiu,producator de lactate din cadrul Asociatiei Valea Asaului dinBacau, care detine 41 de vaci.

"Nu se pune problema de gir, dar multe banci au interpretat. LaCEC Brasov am putut discuta cu reprezentantii bancii, care auinteles ca acest tip de credit este garantat de Fondul de Garantareal Creditului Agricol. Fermierul nu trebuie sa garanteze cu nimic.Fie ia acum credit si accepta comisionul si dobanda bancii, fieasteapta pana in februarie", explica Ioan Cristolovean,presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Brasov, carespune ca in judetul sau peste 50% din fermieri au accesatcredite.

Bancile care au incheiat acord cu APIA si Fondul de Garantaresunt CEC, BCR, Raiffeisen sau BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO