Sunt oportunităţi în industria de apărare şi este important asupra căror direcţii va fi concentrarea, a spus Ramona Jurubiţă, country managing partner la KPMG România, la conferinţa ZF/KPMG „Piaţa de apărare din România – oportunităţi şi provocări. Direcţii viitoare, potenţial de creştere şi parteneriate strategice”
„Pornind de la ce avem acum, sunt oportunităţi. Este important să înţelegem asupra căror oportunităţi să ne concentrăm”, a spus ea.
ZF şi KPMG în România au organizat marţi, 28 ianuarie, conferinţa „Piaţa de apărare din România – oportunităţi şi provocări. Direcţii viitoare, potenţial de creştere şi parteneriate strategice”, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor relevante, împreună cu actori din piaţă.
Ce a mai declarat Ramona Jurubiţă:
KPMG marchează în 2025 30 de ani de prezenţă în România. E important să deschidem anul cu un subiect din ce în ce mai relevant, dacă nu foarte relevant pentru vremurile în care trăim. Un subiect care, credem noi, nu este destul de dezbătut. Sunt foarte multe discuţii de suprafaţă în acest sector.
Ca profesionişti, ne-am uitat la relevanţa acestui sector şi este important să îl înţelegem în profunzime, să înţelegem relevanţa sectorului de apărare pentru România, pentru Europa, pentru România în Europa şi NATO.
Noi, în reţeaua KPMG avem un sector de apărare extrem de puternic. Ne-am uitat la cazurile de bună practică şi de aproape un an am construit o echipă completă pentru cazurile în care vor să ne abordeze.
Am făcut un studiu cu concentrare pe strategia industriei de apărare, care a fost aprobată pe final de anul trecut, care pune în evidenţă direcţiile strategice ale României. Avem foarte multe lucruri punctate şi spuse pe hârtie. Ne dorim să discutăm cum se traduce strategia în acţiuni concrete.
Uitându-ne la sectorul de apărare, avem zona publică, cu Romarm şi toate filiale din subordine şi avem companiile private şi parteneriatele din acest sector. Dacă este să ne uităm la industrie, din ceea ce am analizat noi, până în 1990 industria de apărare avea o importanţă relevantă în domeniul producţiei şi exportului. După 1990, ca urmare a schimbărilor care au intervenit, industria a trecut printr-un proces de restructurare, reorganizare. Acesta este momentul în care putem să ne uităm la semnalele de alarmă.