Eveniment

Ramona Mănescu lasă 6.000 € pe lună ca europarlamentar pentru 1.000 € la Transporturi

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

26.08.2013, 21:13 512

Ramona Mănescu, 40 de ani, europarlamentar şi soţia primarului sectorului 6 din Capitală, Rareş Mănescu, a devenit ieri oficial noul ministru al transporturilor, după o lună şi jumătate în care instituţia nu a avut un şef “plin“.

Noul ministru va trebui să definitiveze proiectul de privatizare a CFR Marfă, să dinamizeze ritmul de absorbţie a fondurilor structurale, să pregătească un plan fezabil de alocare a banilor pentru diversele proiecte de investiţii, să aducă pe profitabilitate companii din subordinea Transpor­turilor precum Tarom, dar şi să pregătească terenul pentru revenirea companiei de drumuri naţionale în subordinea Ministerului Transporturilor şi să crească viteza medie a trenurilor, care în prezent se ridică la 43 km/h.

“(…) Cred că ar trebui să priviţi la patru lucruri: privatizarea CFR Marfă, absorbţia fondurilor europene, tronsonul Nădlac-Arad, pentru că restul tronsoanelor de la Sibiu sunt în execuţie, şi metroul bucureştean“, a spus preşedintele Traian Băsescu, după ce Ramona Mănescu a rostit jurământul de învestitură în funcţia de ministru al transporturilor, potrivit Mediafax.

Ca europarlamentar, Ramona Mănescu a încasat anul trecut aproape 74.500 de euro, echivalentul a circa 6.200 de euro lunar. Ca ministru al transporturilor, Ramona Mănescu va încasa în medie puţin peste 1.000 de euro lunar. Spre exemplu, potrivit declaraţiei de avere a fostului ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi, acesta a încasat pentru funcţia sa circa 4.700 de lei lunar, adică circa 1.050 de euro în fiecare lună.

Ramona Mănescu deţine alături de soţul său Rareş Mănescu, primar al sectorului 6 din Capitală, un teren în Bragadiru, două case în Bragadiru şi în Predeal, precum şi trei autoturisme.

Cei doi au şi un credit de 48.000 de euro contractat în 2010 şi scadent la sfârşitul acestui an, potrivit declaraţiei de avere a lui Rareş Mănescu.

Ramona Mănescu este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL, alăturându-se acestui partid încă din 1990. Are 40 de ani, este născută în Constanţa şi în prezent ocupă poziţia de europarlamentar din partea PNL.

Ramona Mănescu este licenţiată în ştiinţe juridice la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a urmat mai multe studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român, Academia Naţională de Informaţii sau Colegiul Superior de Securitate Naţională.

De la începutul anului 2012 până în prezent, la cârma Transporturilor s-au perindat patru miniştri, respectiv Anca Boagiu (PDL), Alexandru Nazare (PDL), Ovidiu Silaghi (PNL) şi Relu Fenechiu (PNL). Tot în aceeaşi perioadă, ministerul  a trecut printr-o serie de schimbări şi probleme: fondurile europene pentru construcţia de infrastructură de transport au fost suspendate timp de un an, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost trecută de la Transporturi în subordinea unui ministru delegat pentru proiecte de infrastructură, iar transportatorul feroviar CFR Marfă a fost scos la privatizare.

Ministerul Transporturilor are anul acesta un buget de circa 6,3 miliarde de lei, după ce la rectificarea bugetară din aceasta vară i-au fost tăiate fonduri de circa 950 de milioane de lei. Reducerea semnificativă a banilor alocaţi pentru investiţiile în infrastructura de transport va avea impact direct asupra industriei construcţiilor, puternic lovită pe timp de criză. Sectorul construcţiilor se ridică în prezent la circa 9,3 mld. euro anual, în scădere cu 40% faţă de anul 2008.

De asemenea, tăierea investiţiilor s-ar putea vedea în ritmul în care vor avansa proiectele de infrastructură.

Ministerul Transporturilor are în derulare în prezent o serie de proiecte de amploare, printre care modernizările de căi ferate de pe Coridorul IV paneuropean sau prima linie de metrou din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

 

Băsescu: Sper ca Ramona Mănescu să colaboreze cu soţul primar al sectorului 6 pentru metroul din Drumul Taberei
 

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat aseară că doreşte ca noul ministru al transporturilor, Ramona Mănescu, să colaboreze cu soţul său, Rareş Mănescu, primar al sectorului 6 din Capitală, pentru construcţia metroului din Drumul Taberei. Lucrările au mers într-un ritm lent anul acesta, în lipsa finanţării.

“Metroul din Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi poate printr-o colaborare între primarul Mănescu (al sectorului 6 din Capitală - n.red.) şi soţia sa, ministrul Ramona Mănescu, să se reia lucrările“, a spus Băsescu aseară, într-o conferinţă de presă. El a tras un semnal de alarmă şi cu privire la două tronsoane din autostrada Nădlac-Arad, în cazul cărora contractele au fost reziliate în ultimele luni, dar lucrările nu au fost reluate încă. De asemenea, el a arătat că rezilierea contractului pentru Autostrada Transilvania s-a făcut “fără cap, fără să se pună ceva în loc“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO