Eveniment

Raport ING: România a avut cea mai mare creştere salarială din UE, cu o dinamică de patru ori mai mare decât media celorlalte ţări

Autor: Adelina Mihai

12.10.2015, 00:05 791
Creşterile salariale acordate unor categorii de bugetari, alături de majorările salariului minim progra­mate până în 2017 vor pune presiune pe sectorul privat în următoarea perioadă, arată cel mai recent raport publicat de banca olandeză ING.

„Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că România este ţara cu cele mai mari creşteri salariale din Uniunea Europeană, cu o dinamică de aproape patru ori mai mare decât media înregistrată de statele membre. Dacă această tendinţă se menţine, costul orar al forţei de muncă din România ar putea ajunge în jurul valorii de 21% din media Uniunii Europene în acest an, în creştere cu aproximativ un punct procentual prin comparaţie cu anul anterior“, se arată în raportul ING.

Creşterea salarială din al doilea trimestru al anului 2015 a fost cel puţin de două ori mai mare decât cea înregistrată în celelalte state din Europa Centrală şi de Est, ceea ce înseamnă că ţara noastră şi-a pierdut din atractivitate prin comparaţie cu alte ţări, având în vedere că „România oferă puţine alte avantaje competitive în afară de o forţă de muncă ieftină“, se mai arată în raport.

Economiştii ING au mai menţionat că România a fost în ultimii ani o prezenţă constantă în topul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul majorărilor salariale.

„Creşterile salariale (care au început din 2014) au venit într-o pe­rioadă dificilă, când productivitatea muncii a început să scadă, după ani în care investiţiile s-au redus. Aceste tendinţe vor conduce la o erodare a competitivităţii României şi a productivităţii potenţiale pe termen mediu sau lung dacă nu va exista o accelerare a reformelor structurale“, spun analiştii băncii.

Creşterile salariale accelerate ar putea deveni sustenabile în contextul în care s-ar adopta o serie de măsuri precum creşterea calităţii învăţă­mân­tului şi a serviciilor medicale din sectorul public, construcţia şi mo­dernizarea drumurilor/autostrăzilor/ căi­lor ferate şi reducerea corupţiei şi a evaziunii fiscale.

Astfel de măsuri ar reduce şansele unor ajustări “dureroase” a salariilor în viitor.

Raportul ING mai arată că salariile nominale din România au crescut uşor, până la 7,7% în luna august prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, în timp ce salariile reale au crescut cu 9,6% (faţă de 9,2%), marcând astfel cea mai rapidă creştere din primul trimestru al anului 2009.

“Această dezvoltare a fost generată, în mare parte, de oprimismul din sectorul serviciilor private, unde salariul nominal a crescut cu 8,9% în luna august (faţă de perioada anterioară de 8,7%). În sectorul manufacturier, creşterea a fost mai scăzută, de 7,2% (de la 9,4% în perioada similară a anului anterior), dar poate fi o consecinţă a acordării unor prime în lunile iunie şi iulie. De asemenea, salariile din sectorul public au crescut cu 8% în august faţă de 6,3% în iulie şi ar putea uşor să le depăşească pe cele din sectorul privat până la finalul anului 2016 dacă Guvernul implementează planul generos de creşteri salariale de dinainte de alegerile de anul viitor. O creştere anuală de 25% a salariilor din sectorul public de sănătate va începe în această lună”.

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu brut a ajuns în luna august a acestui an la valoarea de 2.515 lei (adică 1.813 lei net), în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară din anul 2014. Salariul minim pe economie este în prezent de 1.050 de lei brut pe lună (777 de lei net), urmând ca începând de anul viitor să ajungă la 1.200 de lei brut pe lună, iar din 2017 să fie de 1.400 de lei brut pe lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO