♦ Circa 7% dintre elevii din şcoala primară sunt înscrişi în instituţii private. În 2015, ponderea lor era de 3% ♦ „România a cheltuit 2,5% din produsul intern brut pentru instituţiile de învăţământ, ceea ce este foarte puţin în comparaţie cu media OCDE, care este de 4,9%.” ♦ Cheltuielile medii anuale per elev de la nivelul învăţământului primar până la cel superior în România sunt de 6.279 de dolari, comparativ cu o medie de 14.209 dolari în ţările OCDE ♦ România se confruntă cu deficit de cadre didactice la toate nivelurile de învăţământ la unele disciplinele, inclusiv la matematică, ştiinţe ale naturii, educaţie fizică şi sănătate, arte.
Învăţământul privat începe să câştige mai mult teren în România în ultimii ani, sistemul de educaţie local se confruntă cu o criză de profesori calificaţi în anumite discipline, iar cheltuielile cu educaţia ale statului român sunt cu mult sub media OCDE, sunt câteva dintre concluziile raportului Education at Glance (EaG 2024), prezentat ieri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Astfel, cheltuielile medii anuale per elev de la nivelul învăţământului primar până la cel superior în România sunt de 6.279 de dolari, comparativ cu o medie de 14.209 dolari în ţările OCDE. În majoritatea ţărilor cheltuielile cresc în funcţie de nivelul de educaţie. În România, cheltuielile per elev sunt de 3.346 dolari în învăţământul primar, 6.885 dolari în învăţământul secundar şi 10.137 dolari în învăţământul terţiar.
„România a cheltuit 2,5% din produsul intern brut pentru instituţiile de învăţământ, ceea ce este foarte puţin în comparaţie cu media OCDE, care este de 4,9%”, a spus Corinne Heckman, programme manager al OCDE education and skills directorate, în cadrul evenimentului de lansare a raportului citat.
Un alt aspect menţionat în această publicaţie este evoluţia instituţiilor de învăţământ private.