Eveniment

RAPORT: În plină criză, România ajunge printre singurele 10 ţări din NATO care cheltuie peste 2% din PIB pentru apărare în 2020, cu un procent estimat la 2,32%. Ungaria, Cehia şi Slovenia sunt la polul opus

RAPORT: În plină criză, România ajunge printre...

Autor: Alex Ciutacu

21.10.2020, 18:51 1757

România se numără printre singurele 10 ţări din cele 30 de state membre NATO care cheltuie peste 2% din PIB pentru apărare în 2020, în mijlocul crizei de Covid-19, alături de ţări precum Marea Britanie, Franţa, Norvegia şi Polonia, potrivit unui raport NATO.

În timp ce România atinge deja această ţintă, alocând un procent de 2,32% în 2020, state cu economii puternice precum Italia, Spania şi Belgia se numără printre cele care cheltuie mai puţin pentru apărare, ca procent din PIB. În ceea ce priveşte regiunea, Ungaria cheltuie doar 1,33% din PIB pentru apărare, Cehia cheltuie 1,43% din PIB, iar Slovenia 1,2%.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că 2020 va fi al şaselea an consecutiv în care aliaţii europeni şi Canada cheltuie mai mult pentru apărare, conform Reuters. În termeni reali, creşterea este de 4,3%, arată raportul. 

„Ne aşteptăm ca acest trend să continue”, a spus Jens Stoltenberg în faţa jurnaliştilor.

Franţa, una dintre cele mai mari puteri militare din Europa, va atinge în 2020 ţinta de 2% din PIB stabilită de Statele Unite, în timp ce multe state nu vor ajunge la acest procent.

Astfel, francezii vor cheltui circa 2,1% din PIB pentru apărare, atingând ţinta stabilită de liderii NATO în cadrul summit-ului din 2014 organizat după ce Rusia a anexat Crimeea.

Franţa şi Norvegia sunt printre ţările care au ajuns de curând la ţinta de 2% din PIB, însă doar 10 dintre cele 30 de state membre ating această ţintă în 2020, iar printre acestea se numără şi SUA.

Cele zece ţări care ating ţinta sau chiar o depăşesc semnificativ sunt: SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Franţa, Norvegia şi România. Uşor sub ţintă se situează Turcia, Bulgaria şi Croaţia.

Germania, cea mai mare economie europeană, a promis că va atinge ţinta de cheltuieli pentru apărare a NATO până în 2031.

Experţii sunt de părere că subiectul cheltuielilor pentru apărare rămâne o problemă importantă pentru Statele Unite, indiferent de câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA din data de 3 noiembrie, conform Reuters.

Reticenţa statelor europene de a spori cheltuielile de apărare a fost accentuată de discursul preşedintelui american Donald Trump, care a pus în discuţie importanţa NATO pentru Washington. Acest discurs a erodat încrederea în faptul că trupele americane ar apăra statele membre în faţa oricărei agresiuni provenite dinspre Rusia. Aliaţii europeni aşteaptă o potenţială victorie a candidatului democrat Joe Biden şi speră că acesta ar putea readuce încrederea aliaţilor, notează agenţia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO