Eveniment

Raportul de convergenţă 2014-2017: Riscurile care pot afecta economia sunt în principal externe

Autor: Mediafax

07.05.2014, 00:03 248
Riscurile care pot afecta economia României şi implicit obiectivul de creştere economică sunt în principal de natură externă, între acestea figurând incertitudinea politicii fiscale a SUA, precum şi tensiunile geopolitice care ar putea conduce la o creştere mai mare a preţurilor la energie.

„Recentele previziuni ale Comisiei Europene confirmă aşteptările ca revenirea economică în UE începută în trimestrul întâi din acest an să continue şi să se accelereze anul viitor. În caz contrar, reducerea cererii din UE şi mai ales din ţările care sunt principalii parteneri comerciali ai României va afecta - prin intermediul exportului, dar şi al fluxurilor investiţionale - creşterea produsului intern brut. Între riscurile externe la adresa perspectivelor macroeconomice se menţin şi cele legate de fragilitatea pieţelor financiare, de incertitudinea politicii fiscale a SUA, precum şi tensiunile geopolitice care ar putea conduce la o creştere mai mare a preţurilor la energie“, se arată în programul de convergenţă pentru perioada 2014-2017 transmis de autorităţile române Comisiei Europene.

Proiecţiile macroeconomice din program indică o creştere a PIB de 2,5% în acest an şi de 2,6% în 2015.

Pe plan intern, riscurile sunt în general echilibrate din punctul de vedere al afectării ofertei sau cererii interne. După anul agricol 2013 foarte bun, în situaţia în care condiţiile climatice vor fi defavorabile în 2014, producţia agricolă ar putea înregistra o contracţie foarte accentuată cu efect direct în inflaţie şi creşterea economică.

Ca risc cu impact în toate sectoarele economice şi cu deosebire asupra întreprin­derilor mici şi mijlocii trebuie subliniată politica restrictivă de creditare a sectorului bancar, cu toate că rata de politică monetară a fost relaxată. Ca urmare a evoluţiilor din ultimele luni se aşteaptă o uşoară revigorare a creditului bancar, dar pentru atingerea obiectivelor de creştere economică din 2014 este nevoie de o extindere semnificativă a creditării agenţilor economici şi a populaţiei, se menţionează în program.

Referitor la dinamica regională, există o serie de elemente care indică o situaţie pozitivă a României comparativ cu cea a altor ţări.

În primul rând, la modul general, depen­denţa României de resursele energetice externe este redusă comparativ cu cea a altor state membre. În plus, în anul 2013 a avut loc o scădere semnificativă a importurilor energe­tice de produse petroliere şi a gaze naturale, ca urmare a scăderii consumului energetic din economie, în mare parte generată de restrân­gerea activităţii consumatorilor energofagi.

Dependenţa energetică a ţării a scăzut şi da­torită creşterii importanţei resurselor rege­nerabile, pe fondul investiţiilor masive din ultimii ani, stimulate de subvenţionarea secto­rului prin acordarea de certificate verzi, sub im­pulsul măsurilor de liberalizare a pieţei energiei. În al doilea rând, aproximativ 70% din fluxurile comerciale ale României sunt orien­tate în cea mai mare parte către ţări din UE. În al treilea rând, sursa investiţiilor străine di­recte în România pe anul 2012 este în cea mai mare proporţie din Olanda, Austria, Ger­mania, Franţa şi Italia. Autorii docu­mentului mai notează că sec­torul bancar românesc este format din bănci cu capital preponderent european, ceea ce, alături de ceilalţi factori menţionaţi, pozi­ţionează România favorabil în dinamica geopolitică din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO