Eveniment

RAR: Peste 5% din autovehiculele verificater în 2014 aveau defecţiuni majore la frâne

RAR: Peste 5% din autovehiculele verificater în 2014...

Autor: Roxana Alexe

27.01.2015, 00:00 45

În perioada 3 ianuarie - 31 decembrie 2014, au fost verificate în trafic 77.905 autovehicule în toată ţara, dintre care 4.494 (5,77 la sută) au fost găsite cu defecţiuni majore la sistemul de frânare şi la direcţie, se arată într-un comunicat de presă al Registrului Auto Român (RAR), transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, una dintre măsurile luate în cazul autovehiculelor la care au fost găsite defecţiuni a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

În urma controalelor, din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite în trafic, 55,7 la sută au fost găsite cu probleme tehnice sau legate de acte. Astfel, 31.630 de vehicule au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere, după ce inspectorii RAR au constatat nefuncţionarea instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, precum şi defecţiuni în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate.

Alte 1.543 de vehicule au avut probleme legate de identificare, iar 2.391 au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice.

De asemenea, la 6.435 dintre vehiculele oprite în trafic s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante. Aproximativ 29 la sută dintre aceste vehicule sunt mai vechi de 15 ani, 31 la sută au între 11 şi 15 ani vechime, iar 12 la sută au 9-10 ani vechime.

"Procentajul de respingere în funcţie de vechime arată că 65 la sută dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au avut diferite neconformităţi, faţă de 49 la sută dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani sau 26 la sută la cele mai noi de trei ani", a precizat RAR.

În urma controalelor desfăşurate anul trecut de Registrul Auto Român împreună cu Poliţia Rutieră, au fost date 29.616 de sancţiuni, au fost reţinute 885 de permise de conducere şi 21.564 de certificate de înmatriculare şi au fost imobilizate 133 de autovehicule.

"Când vehiculul este imobilizat de Poliţie ca urmare a defecţiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecţiei tehnice periodice. Această măsură a fost luată în cazul a 65 dintre vehiculele verificate", se mai arată în comunicatul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO