Eveniment

Răspândirea epidemiei de pestă porcină este investigată de către procurorii Parchetului General

Răspândirea epidemiei de pestă porcină este...

Autor: Mihaela Gidei

05.09.2018, 14:27 53

Procurorii Parchetului General au decis să deschidă o anchetă penală privind epidemia de pestă porcină, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. În cadrul acestei cauze se fac mai multe verificări privind răspândirea virusului în România.

Procurorii PÎCCJ au deschis un dosar penal şi efectuează mai multe cercetări privind epidemia de pestă porcină, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Preşedintele Klaus Iohannis acuză Guvernul de incompetenţă şi lipsă de responsabilitate în gestionarea crizei pestei porcine si cere verificarea modului în care autorităţile responsabile cu gestionarea pestei porcine au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii bolii.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. Preşedintele României atrage atenţia Guvernului şi Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legătură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc" se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că există o dificultate în combaterea virsului de pestă porcină africană, deoarece nu are leac şi nu se poate controla, pentru că „nu vine călare pe bibicletă”, iar România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

„Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu ştii, aici nu intră pe graniţă cu paşaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă şi spune alo, stai puţin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenţie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO