Eveniment

Răsturnare de situaţie: Armata ucraineană se retrage rapid, pe măsură ce Rusia avansează puternic în Est

Răsturnare de situaţie: Armata ucraineană se retrage...

Autor: Dorin Oancea

28.05.2022, 07:08 4558

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Luhansk pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul ţării, relatează Reuters.

O retragere l-ar putea aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk şi Doneţk din estul Ucrainei. Trupele sale au câştigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraş din Donbas încă deţinut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forţele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraş au fost avariate.

"Ruşii nu vor reuşi să captureze regiunea Luhansk în următoarele zile, aşa cum au prezis analiştii", a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la Sievierodonetsk şi la oraşul Lysychansk, aflat de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets.

"Vom avea suficientă forţă şi resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiţi, să fim nevoiţi să ne retragem".

Reprezentanţii separatişti proruşi ai Rusiei au declarat că acum controlează Lyman, un nod feroviar la vest de Sievierodonetsk. Ucraina a declarat că Rusia a capturat cea mai mare parte din Lyman, dar că forţele sale blochează un avans spre Sloviansk, în sud-vest.

Preşedintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că Ucraina îşi protejează teritoriul "atât cât ne permit resursele noastre actuale de apărare". Armata ucraineană a declarat că a respins vineri opt atacuri în Doneţk şi Luhansk, distrugând tancuri şi vehicule blindate.

"Dacă ocupanţii cred că Liohan şi Şievierodoneţk vor fi ale lor, se înşeală. Donbasul va fi ucrainean", a declarat Zelenskiy într-o alocuţiune.

Trupele ruse au avansat după ce au străpuns liniile ucrainene săptămâna trecută în oraşul Popasna, la sud de Sievierodonetsk. Forţele terestre ruseşti au capturat mai multe sate la nord-vest de Popasna, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Câştigurile Rusiei în est urmează retragerii forţelor sale din apropierea capitalei, Kiev, şi unei contraofensive ucrainene care a împins forţele sale înapoi din al doilea oraş al Ucrainei, Harkov. Forţele ucrainene nu au reuşit să atace liniile de aprovizionare ruse către Donbas.

Forţele ruse au bombardat părţi din Harkov, pentru prima dată în ultimele zile. Autorităţile au declarat că nouă persoane au fost ucise.

În sud, unde Moscova a confiscat o porţiune de teritoriu de la invazia din 24 februarie, inclusiv portul Mariupol, oficialii ucraineni spun că Rusia urmăreşte să impună un regim permanent.

În regiunea Herson, forţele ruseşti îşi fortifică apărarea şi bombardează zonele controlate de Ucraina, a declarat presei guvernatorul ucrainean al regiunii, Hennadiy Laguta.

El a spus că situaţia umanitară este critică în unele zone şi că oamenilor le este foarte greu să plece.

Pe frontul diplomatic, oficialii Uniunii Europene au declarat că până duminică s-ar putea ajunge la un acord pentru a interzice livrările de petrol rusesc pe mare, care reprezintă aproximativ 75% din aprovizionarea blocului, dar nu şi prin conducte, un compromis pentru a câştiga Ungaria şi a deschide calea pentru noi sancţiuni.

Zelenskiy a acuzat UE că tergiversează interzicerea energiei ruseşti, spunând că blocul finanţează războiul Rusiei şi că întârzierea "înseamnă doar că mai mulţi ucraineni vor fi ucişi".

Într-o convorbire telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Putin a reiterat opinia sa conform căreia o criză alimentară globală cauzată de conflict poate fi rezolvată doar dacă Occidentul ridică sancţiunile.

Nehammer, care a vizitat Rusia în aprilie, a declarat că Putin şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, dar a precizat: "Dacă este cu adevărat pregătit să negocieze este o întrebare complexă".

Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, iar blocarea porturilor de către Rusia a întrerupt livrările, ceea ce a dus la creşterea preţurilor globale. Rusia acuză Ucraina că a minat porturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO