Eveniment

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a crescut cu 2,8% în ianuarie şi februarie

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a crescut cu...

Autor: Iulian Anghel

11.03.2015, 00:04 325
Rata de absorbţie a fondurilor structurale a crescut în februarie cu 2,8%, după ce, în ianuarie, România nu a atras ca rambursări niciun euro de la UE.

În privinţa declaraţiilor de cheltuieli procentul a avansat cu 0,72%. România rămâne, la zece luni de la închiderea definitivă a finanţării pe exerciţiul financiar 2007 – 2013, cu o rată de absorbţie de sub 50% - 47,7%, echivalentul a 9 miliarde de euro din totalul de 19,2 miliarde de euro acordaţi României în exerciţiul financiar care se încheie la finalul lui 2015.

România a primit ca rambursări în februarie 462 de milioane de euro şi a transmis la Bruxelles declaraţii de cheltuieli de doar 57 de milioane de euro (52,6% din suma totală acordată României).

În ceea ce priveşte rambursările, nivelul a crescut de la 8,6 mld. euro în decembrie la  9 mld. euro la finalul lui februarie. Au atras rambursări trei programe din şapte – POS Transporturi 223 mil. euro, POSDRU 159 milioane de euro şi POR 80 milioane de euro. Doar două programe au o rată de absorbţie de peste 50% - POR cu 57% din sume atrase şi POSD Transporturi cu 56,7% din sume atrase.

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, susţine  însă că România va reuşi o rată de absorbţie de peste 80% până la finalul anului. Luni, ministrul de resort afirmase că România a primit de la Comisia Europeană rambursări de circa 565 milioane euro de la începutul anului, aferente aplicaţiilor de plată transmise anul trecut, aproape jumătate din sumă vizând transporturile, astfel că rata de absorbţie a ajuns la peste 52%. Acest lucru înseamnă că în primele zile din martie România a mai primit ca rambursări încă 100 de milioane de euro şi, astfel, procentul de absorbţie a sărit de 50%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO