Eveniment

Rata şomajului a scăzut în septembrie, după două luni consecutive de creştere. Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Statisticile indică ameliorarea climatului din sfera pieţei forţei de muncă în a noua lună a anului curent, evoluţie care reflectă rezistenţa la intensificarea pandemiei şi presiunilor inflaţioniste

Rata şomajului a scăzut în septembrie, după două...

Autor: Ramona Cornea

04.11.2021, 00:05 357

♦ Rata şomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în septembrie atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi lună din anul 2020.

Rata şomajului a ajuns la 5% în luna septembrie a acestui an, în scădere după două luni consecutive de creştere, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata şomajului din România a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în septembrie atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi lună din anul 2020. Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani estimat pentru luna septembrie a anului 2021 a fost de 416.000 persoane, în scădere cu 12.000 de persoane faţă de luna precedentă. 

„Statisticile indică ameliorarea climatului din sfera pieţei forţei de muncă în a noua lună a anului curent, evoluţie care reflectă rezistenţa la intensificarea pandemiei şi presiunilor inflaţioniste. În dinamica an/an numărul de şomeri s-a diminuat pentru a şasea lună consecutiv în septembrie, cu 9,9%, pe fondul consolidării climatului pozitiv din sfera investiţiilor productive şi efectului bază, ca urmare a redeschiderii economiei. Cu toate acestea, în primele nouă luni ale anului curent numărul mediu de şomeri a crescut cu 0,15% an/an, în contextul persistenţei crizei sanitare şi consecinţelor acestui şoc exogen fără precedent la nivel mondial în ultimul secol”, scrie Andrei Rădulescu, directorul departamentului de Analiză Macroeconomică din cadrul Băncii Transilvania. Evoluţia ratei şomajului confirmă intrarea economiei într-un nou ciclu economic postpandemie, crede el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO