Eveniment

Ratele negative nu funcţionează: Firmele nu iau credite să facă mai multe investiţii

Ratele negative nu funcţionează: Firmele nu iau credite...

Autor: Alexandru Nanu

30.05.2016, 00:03 671

Perioada îndelungată în care au fost menţinute ratele de dobândă negative nu a avut un impact po­zitiv asupra revigorării investiţiilor companiilor din Europa.

Marea majoritate a companiilor din regiune afirmă că măsurile de stimulare nu au impact asupra planurile lor de dezvoltare, scrie Bloomberg.

În urma unui sondaj realizat de Swedish Intrum Justitia AB, pe 9.440 de companii,  84%  dintre ele spun că ratele scăzute ale dobânzilor nu au afectat disponibilitatea de a investi. Cel mai alarmant lucru este că  numărul a crescut de la 73%, valoarea în­r­e­gistrată în anul precedent. „Crearea de creştere economică necesită stabilitate şi optimism“, a declarat Mikael Ericson, CEO al Intrum Justitia, în cadrul raportului. „Evident, strategia de a menţine ratele dobânzilor scăzute la un nivel record, pentru mai mult de un an, nu a creat mult dorita stabilitate.“ Semna­lele investiţiilor stagnează şi reprezintă o lovi­tură pentru băncile centrale, care încă speră la re­vigorarea creşterii în Europa prin intermediul ratelor negative şi relaxării cantitative. Europa are nevoie de propriile sale planuri de a investi mai mult  pentru a crea noi lo­curi de muncă necesare stimulării creşterii eco­nomice. În zona euro,  nivelul ratelor de do­bândă a înregistrat  valori negative începând cu jumătatea anului 2014, iar Pro­dusul Intern Brut va scădea cu 1,6% în acest an, com­parativ cu 2,3% în SUA, estimează Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO