Eveniment

Ratingul de ţară al României, îmbunătăţit de japonezi

Ratingul de ţară al României, îmbunătăţit de japonezi

Autor: Iulian Anghel

21.03.2016, 00:02 444

Agenţia de rating japoneză JCRA a anunţat îmbunătăţirea ratingului de ţară acordat României de la BBB-/BBB la BBB/BBB+, pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în moneda locală, cu perspectivă stabilă, a anunţat Ministerul Finanţelor al României.

Decizia este justificată de an­tici­parea unei creşteri economice robuste de 4% anul acesta şi 4% anul viitor, de un deficit care ar urma să fie menţinut în limita a 3% din PIB anul acesta, în vreme ce deficitul contului curent al balanţei de plăţi este la 1% din PIB.

„Decizia agenţiei reflectă progresele înregistrate la nivelul sistemului finan­ciar, în special prin diminuarea ratei cre­ditelor neperformante la nivelul siste­mului bancar, menţinerea defici­tului bugetar în anul 2016 sub limita de 3% în condiţiile relaxării fiscale, conso­lidarea poziţiei externe a Ro­mâniei, perspecti­vele unei creşteri eco­nomice sus­tenabile, cât şi nivelul scăzut al dato­riei publice“, explică Ministerul Finan­ţelor.

Economia României este într-o poziţie mai bună ca niciodată. În afara deficitului fiscal, despre care unii economişti cred că ar putea depăşi 3% din PIB anul viitor (3,8% din PIB, în opinia Comisiei Europene), lucrurile merg foarte bine din punct de vedere macroeconomic.

Creşterea economică este robustă, datoria publică este la sub 40% din PIB, deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este pe excedent la început de an (deficit de 1% în 2015) şi investiţiile cresc (plus 7,5% în 2015).

De asemenea, rata anuală a inflaţiei este actualmente la minus 2,7%, dar deflaţia nu va fi de durată şi, potrivit BNR, inflaţia va ajunge la 2% la finele anului.

Dobânzile la obligaţiuni sunt la minime istorice (3,4% la împrumuturi în lei pe zece ani, 2,65% la împrumuturi în lei pe cinci ani, 2,55% la împrumuturi pe 10 ani în euro, 3,9% la împrumuturi pe 20 de ani în euro).

Prima de risc de default (CDS) este 130 de puncte de bază în medie, un minim istoric, faţă de 700 – 800 de puncte de bază în vremea crizei.

“Decizia agenţiei de rating confirmă evoluţiile, perspectivele economiei româneşti şi, foarte important, faptul că ţintele de deficit bugetar pot fi atinse în contextul măsurilor de relaxare fiscală, având în vedere estimările de creştere economică semnificativă şi a colectării veniturilor. În contextul aprecierilor privind stabilitatea financiară, agenţia de rating spune că va monitoriza evoluţia iniţiativei legislative privind darea în plată” a spus, într-o declaraţie, ministrul finanţelor Anca Dragu.

În ianuarie, agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. În decembrie 2015, agenţia de rating Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating de la stabilă la pozitivă şi a reconfirmat rating-ul suveran la Baa3 (grad investiţional).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO