Eveniment

Ratingul României ar putea să fie îmbunătăţit, anticipează ING

Autor: Claudia Medrega

23.03.2011, 23:40 26

ING Bank anticipează o îmbunătăţire a perspectivei ratingului lasfârşitul acestui an sau începutul anului 2012 şi vede opro­ba­bilitate mare pentru creşterea calificativului acordatRomâniei în categoria investment grade anul viitor, cu condiţiacontinuării îmbunătăţirii situaţiei fiscale.

"În opinia noastră, politica fiscală este calibrată pentruatingerea ţintei de deficit bugetar în acest an şi progresulreformelor va fi «acceptabil» atât pentru FMI, cât şi pentruUniunea Europeană. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem cel puţin oîmbunătăţire a perspectivei ratingului de la «stabilă» la«pozitivă» la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Înplus, vedem o probabilitate ridicată pentru o îmbunătăţire aratingului în 2012, cu condiţia ca situaţia fiscală să continue săse îmbunătăţească, chiar în cazul în care ţinta de deficit bugetarnu este îndeplinită pentru 2012", susţine Nicolaie Chideşciuc,econo­mistul-şef al ING Bank.

În situaţia în care se va realiza acest scenariu, România arputea reveni în 2012 în categoria investment grade, pe cea maijoasă treaptă.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională caremai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, dupăce Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat România în toamnaanului 2008 la un nivel speculativ (junk).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO