Eveniment

Război deschis preşedinte - premier

Război deschis preşedinte - premier
10.06.2015, 00:03 569

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut aseară că nu l-ar fi suspendat pe premierul Victor Ponta dacă Parla­men­tul ar fi încuviinţat urmărirea penală împotriva sa, apreciind că premierul a avut trei variante de acţiune, dar a ales-o pe „cea mai proastă“, care nu-i va permite să demonstreze că este nevinovat, aşa cum susţine.

Reacţia lui Klaus Iohannis deschide o etapă nouă în relaţia dinte Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva şefului guvernului, ceea ce ar fi deschis calea constituţională a suspendării sale de către şeful statului.

„Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească practic că este aşa cum spune, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă", a declarat Klaus Iohannis.

Victor Ponta a declarat pentru presa străină că "nimic nu va obstrucţiona continuarea anchetei" care îl vizează şi şi-a exprimat convingerea că justiţia va pronunţa "rapid" o decizie în favoarea sa, relatează AFP.

„O criză politică, creată în mod artificial, ar fi un cadou neaşteptat şi nesperat pentru Rusia“, a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO