Eveniment

Război în Ucraina 12 mai 2022

Război în Ucraina 12 mai 2022
13.05.2022, 00:06 35

Oficial ucrainean: Situaţia din Lugansk s-a deteriorat semnificativ

Joi au avut loc bombardamente intense de-a lungul liniei frontului în regiunea Lugansk, a declarat un oficial ucrainean citat de CNN. Serhii Haidai, şeful administraţiei militare a regiunii Lugansk, a declarat că inamicul a „distrus complet aşezările capturate din Lugansk. Bombardele s-au intensificat de-a lungul întregului front de la Lugansk”.

 

UE propune un plan de export pentru produsele din Ucraina

Uniunea Europeană propune să creeze „căi de solidaritate” exclusiv pentru exportul de mărfuri agricole din Ucraina pentru a ajuta la reducerea blocajelor mărfurilor, blocaje care „ameninţă securitatea alimentară globală”, a transmis Comisia printr-un comunicat de presă, joi. Planul urmăreşte să integreze infrastructura ucraineană şi cea a UE pentru a mobiliza 20 de milioane de tone metrice de cereale care trebuie să părăsească Ucraina în termen de trei luni, a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

 

Gigantul energetic de stat rus Gazprom încetează să trimită gaz prin conductele din Polonia

Gazprom va înceta să mai trimită gaz rusesc prin conducta Yamal care traversează Polonia, după ce Kremlinul a anunţat că a impus sancţiuni unor companii străine, conform CNN. Gazprom a spus că sancţiunile includ EuRoPol Gaz, care deţine secţiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europe.

 

Comisarul ONU pentru drepturile omului: Mii de civili au fost ucişi în Mariupol

Mii de civili au fost ucişi în oraşul Mariupol, iar adevărata amploare a presupuselor atrocităţi nu a fost încă dezvăluită, a declarat joi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. Biroul lui Bachelet continuă să investigheze acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Ucraina, dintre care multe pot constitui crime de război, după cum a spus ea în timpul unei sesiuni speciale a Consiliului pentru Drepturile Omului despre Ucraina, la Viena, conform CNN.

 

Ministerul de Externe rus: Rusia va fi„forţată la represalii” dacă Finlanda se alătură NATO

Finlanda trebuie să fie conştientă de responsabilitatea şi consecinţele aderării la NATO, a declarat joi Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat de presă citat de CNN, adăugând că Rusia va fi „forţată” la represalii dacă ţara se alătură alianţei. „Helsinki trebuie să fie conştient de responsabilitatea şi consecinţele unei astfel de mişcări”, au transmis ruşii.

 

Finlanda a anunţat că vrea să intre în NATO

Finlanda a declarat joi că intenţionează să solicite fără întârziere aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina remodelează securitatea europeană şi alianţa militară atlantică, scrie Reuters. "Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere", au declarat preşedintele Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin într-o declaraţie comună la Helsinki.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO