Eveniment

Război în Ucraina, 13 iunie 2022

Război în Ucraina, 13 iunie 2022

Autor: Răzvan Botea

14.06.2022, 00:06 64

ONU: Arestarea protestatarilor antirăzboi din Rusia este îngrijorătoare

Arestarea arbitrară a protestatarilor antirăzboi din Rusia este îngrijorătoare, consideră comisarul ONU pentru drepturile omului, potrivit Mediafax.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a calificat drept „îngrijorătoare" arestarea arbitrară a unui număr mare de protestatari antirăzboi în Rusia, potrivit CNN.

Luni, la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Bachelet a spus că Rusia a introdus noi restricţii pentru cetăţeni care includ „interdicţii generale privind difuzarea de informaţii, bazate pe noţiuni vagi şi ambigue“.

 

Iohannis participă astăzi la o întâlnire în format restrâns pentru pregătirea summitului NATO

Preşedintele Klaus Iohannis participă marţi la Haga la reuniunea în format restrâns organizată de premierul Ţărilor de Jos şi premierul Danemarcei în pregătirea summitului NATO, scrie Mediafax.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniune vor mai participa premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general al NATO. Întâlnirea are loc la invitaţia premierului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, şi a premierului Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen.

 

Ucrainenii anunţă că Rusia are pierderi uriaşe: peste 32.000 de militari ruşi ar fi murit în război

Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că peste 32.000 de militari ruşi au murit în război. De asemenea, ucrainenii susţin că ruşi au pierderi foarte mari în ceea ce priveşte echipamentele şi vehiculele militare. Aceste date sunt oferite de serviciile de informaţii ucrainene şi nu pot fi verificate şi din alte surse, întrucât Rusia nu anunţă numărul de victime din Ucraina.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 32.300 de militari ruşi au murit de la începutul războiului din Ucraina.  Ucrainenii mai anunţă că Rusia are pierderi foarte mari la vehicule şi echipamente militare.

 

Bombardamente intense la uzina chimică din Severodoneţk. În interior se află sute de civili

Ruşii au înteţit atacurile asupra oraşului Severodoneţk, iar bombardamentele vizează şi uzina chimică în care se adăpostesc sute de civili, inclusiv copii, anunţă ucrainenii, informează Mediafax.

Uzina chimică din Severodoneţk este vizată de „focuri intense ale artileriei“, a anunţat luni guvernatorul regional Serhii Haidai. Zona industrială este atacată de ruşi care controlează aproximativ 70% din oraş. În zonă se dau lupte grele, a mai spus guvernatorul, citat de Sky News.

 

Ucraina: 1.200 de cadavre nu au fost identificate

Aproximativ 1.200 de cadavre nu au fost identificate, spune şeful poliţiei din Ucraina, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Ihor Klimenko a declarat că au fost deschise proceduri penale în legătură cu moartea a peste 12.000 de persoane de la izbucnirea războiului cu Rusia. El a precizat că 75% dintre cei ucişi sunt bărbaţi, 2% sunt copii şi restul femei.

În regiunea Kiev, se estimează că 1.500 de civili au fost ucişi. Klimenko a mai spus că 116 cadavre au fost găsite într-o singură groapă comună în oraşul Bucea, unde au fost raportate atrocităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO