Eveniment

Război în Ucraina 20 aprilie 2022

Război în Ucraina 20 aprilie 2022
20.04.2022, 00:03 60

A început lupta pentru provincia Donbas

Rusia şi-a lansat marţi mult aşteptatul atac total asupra estului Ucrainei, dezlănţuind mii de trupe în ceea ce Ucraina a descris drept Bătălia de la Donbas, o campanie pentru a ocupa două provincii, scrie Reuters. 

Oficialii ucraineni au insistat că trupele lor vor rezista noului asalt, despre care au spus că a început peste noapte cu atacuri puternice cu rachete şi de artilerie, precum şi cu încercări de a avansa pe aproape întreaga porţiune a frontului de est. Ucraina a spus că ruşii au capturat Kreminna, un oraş de 18.000 de locuitori din prima linie din Lugansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

 

Invazia rusă a afectat până la 30% din infrastructura Ucrainei

Invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei, iar costul pagubelor se ridică la 100 mld. dolari, a declarat un ministru ucrainean pentru Reuters. Ucraina nu a comunicat până acum impactul specific asupra infrastructurii, cum ar fi drumurile şi podurile, deşi oficialii spun că factura totală pentru toate daunele, inclusiv cele al infrastructurii de transport, caselor şi a altor clădiri, se ridică la circa 500 mld. dolari.

 

FMI a redus previziunile de creştere economică globală din cauza războiului din Ucraina

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus aşteptările privind creşterea economică globală în următorii doi ani din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, comparând efectele de undă ale conflictului cu un „cutremur”, conform CNN.  FMI se aşteaptă acum ca economia mondială să crească cu 3,6% atât în 2022, cât şi în 2023, o decelerare bruscă faţă de creşterea de 6,1% din 2021. Noile previziuni reflectă retrogradări de 0,8 şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie.

 

„Ruşii atacă continuu cartierele civile din Harkov“, spune primarul oraşului

Primarul din Harkov, Igor Terehov, a declarat pentru CNN că au avut loc „bombardări non stop ale cartierelor civile” în oraş încă de duminică. Anterior, Terehov a spus că bombardamentele ruseşti erau concentrate la periferia Harkovului, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, situat în estul ţării, lângă graniţa cu Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO