Eveniment

Război în Ucraina 29 mai 2022

Război în Ucraina 29 mai 2022

Autor: Ramona Cornea

30.05.2022, 00:06 77

Gazprom continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat duminică că livrarea sa de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost de 44,1 milioane de metri cubi, în creştere de la 43,96 mcm sâmbătă, relatează Reuters. O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.

 

Ambasadorul rus în Marea Britanie spune că acuzaţiile de crime de război sunt „invenţii“

Acuzaţiile de crime de război din oraşul ucrainean Bucea sunt o „invenţie“, a susţinut duminică ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin. În timpul unui interviu în cadrul emisiunii „Sunday Morning“ de la BBC, el a negat că forţele ruse ar fi bombardat civili. „În declaraţia sa iniţială, primarul din Bucea a confirmat că trupele ruseşti au plecat, totul este curat şi calm, oraşul este într-o stare normală. Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă“, a declarat Kelin.

 

Severodoneţk este sub asaltul forţelor ruseşti

Forţele ruse au lansat mai multe asalturi în jurul oraşului Severodoneţk, care este aproape încercuit, scrie BBC. Experţii militari sunt de părere că Rusia nu are prea multe de câştigat din punct de vedere economic sau militar prin cucerirea oraşului, în afară de a declara un fel de victorie timpurie în război, deoarece rămâne ultimul oraş important care nu se află sub controlul rusesc în regiunea Lugansk.

 

Rusia susţine că a ucis 300 de soldaţi ucraineni în ultimele 24 de ore

Ministerul Apărării din Rusia spune că rachetele sale au distrus un arsenal mare de arme ale armatei ucrainene în Krovoi Rog - oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, susţine că în ultimele 24 de ore au fost ucişi peste 300 de soldaţi ucraineni. De asemenea, el susţine că o serie de alte ţinte militare ucrainene au fost lovite în ofensivă, inclusiv un sistem de apărare rusesc care a doborât un avion de luptă ucrainean SU-25 în Dnipro.

 

Referendumul pentru aderarea Hersonului la Rusia nu va avea loc până la încetarea luptei

Şeful adjunct al administraţiei desemnate de Rusia din Herson, oraş ocupat de forţele ruse, spune că regiunea nu va organiza un referendum pentru aderarea oficială cu Rusia până când luptele nu vor înceta în Herson şi regiunile din apropiere, Odesa şi Nikolaev.

Kirill Stremousov, şeful adjunct al Administraţiei Civile Militare din Herson, a declarat sâmbătă pentru Reuters că în prezent „nu sunt discuţii despre un referendum”.

 

Serbia a convenit cu Putin un contract de furnizare de gaze pe trei ani

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat duminică că a convenit asupra unui nou contract de furnizare de gaze pe trei ani în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, conform Reuters. "Nu pot vorbi acum despre preţ, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom", a declarat Vučić reporterilor. Vučić a spus că Serbia a convenit cu Putin că preţul gazelor va fi legat de preţul petrolului, dar nu a dat alte detalii. Contractul de furnizare de gaze pe 10 ani al Serbiei cu Gazprom expiră la 31 mai. Vučić a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea spaţiului de stocare a gazelor în ţara sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO