Eveniment

Război în Ucraina 31 martie 2022

Război în Ucraina 31 martie 2022
01.04.2022, 00:05 95

Jens Stoltenberg, şeful civil al NATO: Armata rusă se repoziţionează în Ucraina şi va menţine presiunile asupra Kievului

Armata rusă încearcă să se repoziţioneze în Ucraina, va menţine presiunile asupra Kievului şi a altor mari oraşe şi va intensifica ofensiva în regiunea Donbas, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Am auzit anunţuri recente că Rusia va reduce amploarea operaţiunilor militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei. Dar Rusia a minţit în mod repetat în legătură cu intenţiile. De aceea, vom judeca Rusia în funcţie de acţiuni, nu de vorbe“, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax. Armata rusă se repoziţionează în Ucraina şi va menţine presiunile asupra Kievului.

 

Războiul loveşte puternic economia românească: BERD reduce prognoza de creştere economică în România, la 2,8%, de la 4%

Într-o analiză asupra impactului războiului din Ucraina asupra regiunii în care instituţia financiară activează, BERD apreciază că economia României va creşte în acest an cu 2,8%, prognoză în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de estimarea din noiembrie, transmite Mediafax. În 2023 economia ar urma să crească cu 4,2%.

Economiile din regiunile BERD au înregistrat o expansiune estimată la 6,6% în 2021, după ce s-au contractat cu 2,6% la sută în 2020, pe măsură ce restricţiile legate de Covid-19 au fost eliminate treptat, iar mobilitatea persoanelor a revenit la nivelurile anterioare pandemiei.

 

Vladimir Putin recrutează peste 100.000 de noi militari. Oficialii din armata rusă au anunţat că trupele nu vor merge în Ucrainaâ

Vladimir Putin a semnat joi un decret care adaugă 134.500 de noi militari în armata rusă. Ministerul Apărării spune, însă, că „recrutarea de primăvară“ nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina. Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că noii recruţi nu vor fi trimişi în „puncte fierbinţi“.

„Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteţi-mi să subliniez faptul că recruţii nu vor fi trimişi în niciun punct fierbinte“, a declarat el, conform Sky News.

 

FMI spune că măsurile luate împotriva Rusiei pot afecta dominaţia dolarului

Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze treptat dominaţia dolarului american şi ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internaţional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru invazia din Ucraina de la sfârşitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o „operaţiune specială“ pentru a-şi dezarma vecinul.

 

Google: Hackerii ruşi au vizat reţelele NATO şi ale forţelor armate din Europa de Est

Hackeri ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din Europa de Est, a declarat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google într-un raport citat de Reuters.

Raportul nu a precizat care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris ca fiind „campanii de phishing“ lansate de un grup cu sediul în Rusia numit Coldriver sau Callisto.

„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi care nu aparţin Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută“, se arată în raport. Rusia neagă în mod regulat acuzaţiile de organizare de atacuri cibernetice asupra ţintelor occidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO