Eveniment

Război în Ucraina 5 mai 2022

Război în Ucraina 5 mai 2022
06.05.2022, 00:06 74

Contraofensiva Ucrainei este „puţin probabilă“ înainte să sosească mai multe arme

Este puţin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă împotriva Rusiei înainte de jumătatea lunii iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, conform BBC. Consilierul politic Oleksii Arestovici a spus că nu se aştepta ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până la Ziua Victoriei a Rusiei din 9 mai.

 

Atacurile inexplicabile din interiorul teritoriului Rusiei cresc perspectiva unui conflict mai larg

O serie de atacuri în interiorul teritoriului rusesc şi explozii inexplicabile asupra ţintelor ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina au extins sfera conflictului în ultimele săptămâni, subliniind vulnerabilităţile Rusiei în regiuni care sunt cruciale pentru reînnoirea ofensivei Moscovei în estul Ucrainei, scrie The Washington Post.  Oficialii ruşi au declarat luna trecută că două elicoptere ucrainene Mi-24 au intrat în spaţiul aerian rusesc zburând la altitudini joase pentru a se sustrage apărării aeriene şi au lansat un atac cu rachete asupra unui depozit de combustibil din regiunea Belgorod din Rusia.

 

15 persoane au fost rănite în regiunea Nikolaev în urma bombardamentelor ruseşti

Cel puţin 15 persoane au fost rănite în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore, ca urmare a bombardamentelor ruseşti, a declarat, joi, Hanna Zamazeeva, şefa Consiliului Regional Nikolaev, într-o postare Telegram. În spitalele locale se aflau 157 de civili care au suferit răni în urma atacurilor ruseşti în regiunea Nikolaev, a mai spus ea, citată de CNN.

 

Japonia va folosi reactoare nucleare şi surse regenerabile pentru a reduce dependenţa de energia rusească

Japonia va diversifica achiziţiile de energie, utilizând reactoare nucleare şi surse regenerabile pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusă, a declarat premierul japonez Fumio Kishida într-un discurs ţinut ieri, arată CNN.

 

O conferinţă pentru strângerea de fonduri pentru Ucraina are loc în Polonia

O conferinţă internaţională a donatorilor pentru a strânge bani pentru Ucraina are loc în capitala Poloniei, Varşovia. Evenimentul este găzduit de Polonia şi Suedia în cooperare cu UE, fiind prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, conform BBC.

 

Informaţiile secrete oferite Ucrainei nu vor opri Rusia

Kremlinul spune că este foarte conştient de faptul că SUA, Marea Britanie şi alte ţări NATO furnizează în mod constant informaţii armatei ucrainene. „Cuplate cu fluxul de arme pe care aceste ţări îl trimit în Ucraina, toate acestea sunt acţiuni care nu contribuie la finalizarea rapidă a operaţiunii ruseşti în Ucraina. Acest lucru nu va împiedica Rusia să-şi atingă obiectivele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto), citat de BBC.

 

Un comandant ucrainean din uzina Azovstal spune că o luptă acerbă este în desfăşurare

Un comandant ucrainean din interiorul ruinelor complexului Azovstal din Mariupol a înregistrat un mesaj video în care spune că luptele grele continuă acolo.  „A fost a treia zi în care inamicul a pătruns pe teritoriul Azovstal. Lupta aprigă şi sângeroasă este în desfăşurare", a declarat Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov, citat de CNN.  El a spus că ruşii şi-au încălcat angajamentul de a permite civililor să plece prin coridoarele de evacuare joi.

 

Gazprom: Gazoductul Nord Stream 2 va fi utilizat pentru nevoile interne ale Rusiei

Gigantul rusesc din sectorul gazelor Gazprom a anunţat că va folosi capacitatea de pe uscat a gazoductului Nord Stream 2 pentru nevoile interne ale Rusiei. Într-o postare pe Telegram, compania a spus că, din cauza faptului că conducta nu este în prezent utilizată, a decis să folosească gazul pentru a alimenta regiunile de nord-vest ale Rusiei, conform BBC.

 

Germania începe construcţia de terminale de gaze naturale lichefiate pentru a elimina petrolul rusesc

Germania a marcat joi începutul lucrărilor de construcţie pentru primele sale terminale plutitoare pentru gaze naturale lichefiate (GNL) în Wilhelmshaven, oraş şi port situat în Saxonia Inferioară. Construcţia face parte din eforturile ţării de a deveni independentă de gazul rusesc în urma războiului din Ucraina, scrie BBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO