Eveniment

Război în Ucraina 9 iunie 2022

Război în Ucraina 9 iunie 2022
10.06.2022, 00:06 149

Volodîmîr Zelenski: Bătălia pentru Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas

Bătălia pentru oraşul ucrainean Severodoneţk este cruntă şi va determina soarta regiunii Donbas, a declarat preşedintele Volodîmîr Zelenski, în timp ce trupele ruseşti au devastat oraşul într-un asalt menit să controleze estul Ucrainei, relatează Reuters. După ce nu a reuşit să preia controlul asupra capitalei Kiev, Kremlinul afirmă că acum încearcă să elibereze complet regiunea separatistă ucraineană Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Rusia s-au desprins de sub controlul guvernului ucrainean în 2014.

 

UE anunţă un nou ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de 205 mil. euro

Comisia Europeană a anunţat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de 205 milioane de euro. „Cu acest ajutor, asistenţa umanitară totală a UE ca reacţie la război a ajuns la 348 de milioane de euro, din care 13 milioane de euro sunt dedicate Moldovei pentru sprijinirea persoanelor strămutate care sosesc în ţară“, a declarat Balazs Ujvari, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE pentru buget şi resurse umane, ajutor umanitar şi management al crizelor, citat de CNN.

 

ONU: Nesiguranţa alimentară creşte din cauza războiului din Ucraina

Conflictul din Ucraina ar putea creşte numărul persoanelor aflate în insecuritate alimentară acută cu 47 de milioane de oameni în acest an, la un total de  323 de milioane, potrivit noilor prognoze ale Naţiunilor Unite, citate de CNN.

Războiul a perturbat producţia şi exporturile agricole vitale şi a crescut preţurile la energie, toate acestea având un impact asupra disponibilităţii şi preţului alimentelor, potrivit unui raport comun al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi al Programului Alimentar Mondial (PAM). Preţurile produselor alimentare au crescut cu 17% din ianuarie, conform indicelui FAO, iar preţul cerealelor a crescut cu peste 21%.

 

Rusia efectuează exerciţii militare navale în Marea Baltică, în contextul tensiunilor cu NATO

Zeci de nave militare ruseşti au efectuat exerciţii militare în Marea Baltică, joi, în contextul tensiunilor din ce în ce mai mari cu NATO, care la rândul său urmează să organizeze manevre militare în această zonă. „În cadrul acestui exerciţiu, grupuri navale tactice ale Flotei Baltice şi-au părăsit bazele şi sunt poziţionate în zone specifice", a anunţat Ministerul Apărării din Rusia, citat de cotidianul Le Figaro.

 

Zelenski cere ca Rusia să fie exclusă din Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU

Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a cerut ca Rusia să fie exclusp din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură din cauza impactului pe care l-a avut războiul din Ucraina asupra insecurităţii alimentare globale.

Nici nu se poate pune problema ca Rusia să continue să fie membră a FAO Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Ce caută Rusia acolo, dacă lucrează pentru înfometarea a cel puţin patru sute de milioane şi cel mult un miliard de oameni?, a spus Zelenski, citat de CNN.

 

Un oficial ucrainean acuză Rusia că a furat 600.000 de tone de cereale

Un oficial ucrainean a acuzat Rusia că a furat aproximativ 600.000 de tone de cereale din Ucraina, despre care a susţinut că au fost transportate ulterior în Orientul Mijlociu.

Denys Marchuk, vicepreşedintele Uniunii Publice a Consiliului Agrar din Ucraina a susţinut că cerealele au fost furate din regiunile ocupate din sudul ţării. El a susţinut că cerealele au fost transportate în portul Sevastopol, pe teritoriul Crimeei, înainte de a fi expediate în Orientul Mijlociu, conform CNN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO