Eveniment

Război în Ucraina. Reuniune NATO la Bucureşti pentru evaluarea cumplitei situaţii din Ucraina

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO, vine la Bucureşti

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO, vine la Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

28.11.2022, 00:05 129

Trei reuniuni internaţionale au loc în această săptămână la Bucureşti: Reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO, „Reuniunea liderilor de la München” (ca parte a „Conferinţei de Securitate de la München”) şi, în marja acestora, o reuniune a G7 (gupul celor mai dezvoltate ţări din lume la care participă miniştrii de externe). Războiul cumplit din Ucraina va domina agenda discuţiilor.

„Secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România în perioada 28-30 noiembrie, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO. Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina”, a anunţat Ambasada SUA la Bucureşti.

„Nu există azi un subiect mai fierbinte decât războiul din Ucraina şi atitudinea laşă a Rusiei faţă de un popor vecin pe care vrea să-l distrugă. Vom stabili cum ajutăm Ucraina şi mai departe, dar ne vom uita şi în jur. Vom discuta şi despre cum ajutăm Republica Moldova”, a spus pentru ZF Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO  Jens Stoltenberg, care va conduce aceste discuţii.

Pentru că tot s-au strâns laolaltă, miniştrii de externe din Grupul celor Şapte (G7) - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA – vor avea o întâlnire, în marja summitului NATO. Pentru că sunt cele mai bogate ţări din lume este de aşteptat ca ele să contribuie substanţial cu donaţii la susţinerea Ucrainei.

„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă, inumană. Putin poate arunca populaţia Ucrainei în frig şi întuneric cu rachetele lui. El nu va distruge niciodată dorinţa lor de libertate şi sprijinul nostru”, a scris pe Twitter ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Ieri a debutat la Bucureşti „Conferinţa de Securitate de la München”.

Ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, într-o declaraţie care anunţa reuniunea: „România s-a dovedit a fi un partener european şi un aliat transatlantic de încredere în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Fie că este vorba de dezvoltarea unui răspuns european la agresiunea rusă, de primirea persoanelor din Ucraina care caută protecţie sau de sprijinirea exportului de cereale ucrainene, România a fost şi continuă să fie de încredere. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce priveşte politica de securitate: România este extrem de importantă pentru găzduirea trupelor internaţionale şi pentru securizarea flancului sud-estic al teritoriului nostru NATO. Mă bucur că acest rol important al României, precum şi însemnătatea sporită a regiunii Mării Negre sunt tot mai mult recunoscute pe scena internaţională. Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că în zilele următoare România va găzdui Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, precum şi Reuniunea liderilor de la München, un eveniment la nivel înalt al Conferinţei de Securitate de la München.“ Iulian Anghel

„ În acest context, ne bucurăm să îl întâmpinăm în România şi pe preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen.”

Potrivit Ambasadei Germaniei la Bucureşti, la Reuniunea Liderilor de la München, aproximativ 75 de reprezentanţi guvernamentali de rang înalt şi experţi în politică externă şi de securitate sunt aşteptaţi să discute despre consecinţele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme de securitate din regiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO