Eveniment

Războiul din Ucraina escaladează: Americanii au dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu armament american la 100 de km în teritoriul rusesc

Războiul din Ucraina escaladează: Americanii au dat...

Autor: Gabriel Negreanu

22.06.2024, 16:00 630

Statele Unite au limitat adâncimea de utilizare a armelor americane pe teritoriul Rusiei la 100 de kilometri de la frontiera ruso-ucraineană, scrie Washington Post citând doi oficiali ucraineni care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Joi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Charlie Dietz, a explicat că Statele Unite au dat Kievului acordul de a folosi armele americane pentru a riposta împotriva teritoriului rus. Acest lucru include permisiunea de a folosi arme americane pentru a doborî avioane ruseşti care se află în spaţiul aerian rusesc, dar intenţionează să atace teritoriul ucrainean, a adăugat Dietz.

"Aceasta nu este o chestiune de geografie sau o anumită rază [de utilizare a armelor], este o chestiune de bun simţ", a spus Dietz. "Dacă Rusia atacă Ucraina de peste graniţă, atunci Ucraina ar trebui să fie în măsură să riposteze împotriva ţintelor care o atacă de peste graniţă".

Cu toate acestea, această zonă de 100 de kilometri nu include bazele aeriene ruseşti cheie de unde decolează avioanele care transportă bombe ajustabile - acestea reprezintă acum cel mai mare pericol atât pentru militari, cât şi pentru civili, notează sursele Washington Post.

Interdicţia de doi ani privind utilizarea armelor americane pentru atacuri pe teritoriul Rusiei i-a permis acesteia să creeze o zonă protejată din care să tragă în zonele de frontieră ale Ucrainei, aminteşte publicaţia.

Autorizaţia primită în urmă cu trei săptămâni "a schimbat cu siguranţă situaţia, în special direct pe linia frontului", scrie Washington Post citând o sursă din cercurile militare ucrainene.

În special ca urmare a distrugerii sistemelor ruseşti S-300/S-400 din apropierea frontierei cu ajutorul HIMARS-ului american. Atacurile cu rachete asupra Harkovului au încetat după aceea.