Eveniment

Războiul din Ucraina: Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea Harkov şi au eliberat mai multe localităţi, însă ruşii au ocupat un oraş din Luhansk

Războiul din Ucraina: Ucraina a lansat o ofensivă în...

Autor: Petru Mazilu

13.05.2022, 13:00 1413

Forţele ucrainene au continut contraofensiva în regiunea Harkov şi au reuşit să-i alunge pe ruşi din mai multe comunităţi. În Luhansk, însă, militarii lui Putin par să fi obţinut controlul asupra oraşului Rubijne, anunţă CNN. Un contraatac ucrainean în nordul ţării a întrerupt mai multe linii de aprovizionare ruseşti.

„Forţele ruseşti nu au desfăşurat operaţiuni ofensive în direcţia Harkov. Principalele eforturi s-au concentrat pe împiedicarea avansării trupelor noastre în zona aşezării Vesele", a declarat vineri Statul Major ucrainean.

Astfel, ucrainenii au cucerit o serie de sate din zonă situată la est de Harkov.

Cel puţin două poduri din regiune au fost demolate, potrivit imaginilor din satelit. Se pare că unităţile ruseşti să fi distrus podurile într-un efort de a-şi proteja liniile de aprovizionare de noi atacuri ale armatei ucrainene.

În altă parte a regiunii Harkov, ruşii au bombardat oraşul Derhachi şi au ucis două persoane, potrivit administraţiei locale. Totodată, au fost distrus centrul umanitar şi unităţile medicale. Derhachi se află la aproximativ 16 kilometri la nord de Harkov, care este al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

În paralel, forţele ucrainene au pierdut un oraş din estul ţării. După săptămâni de rezistenţă, trupele ucrainene s-au retras din oraşul Rubijne din regiunea Luhansk, potrivit unor informaţii folosite de CNN. Lupte intense au fost la periferia industrială a oraşului. De asemenea, un pod care leagă Rubijne de oraşul vecin Severodonetsk a fost distrus, ceea ce arată că ucrainenii au adoptat noi linii de apărare.

Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statului Major ucrainean că trupele ucrainene au părăsit periferia oraşului Rubijne.

Trupele ucrainene continuă să apere Severodonetsk, care a fost bombardat în ultimele săptămâni. Se crede că aproximativ 15.000 de civili se află încă în Severodonetsk, dintr-o populaţie de 100.000 de locuitori de dinainte de război. Oraşul este distrus în proporţie de peste 70%, potrivit adminstraţiei locale.

„Evacuarea este suspendată pentru că este imposibil să se circule pe un drum care este bombardat în mod constant. De îndată ce situaţia se va stabiliza, evacuarea va fi reluată", a declarat joi şeful administraţiei civile-militare din Severodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO