Eveniment

Războiul pe care îl duc americanii: Inflaţia a crescut în mai la 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce pune presiune pe creşterea dobânzilor, o măsură care ar crea şi mai mari probleme în economie. Bursa de la New York a scăzut instantaneu, iar investitorii sunt cu nervii la pământ

Războiul pe care îl duc americanii: Inflaţia a crescut...

Autor: Ştefan Stan

10.06.2022, 17:22 1717

 Creşterea preţurilor de consum din SUA şi-a reluat creşterea rapidă în luna mai, accelerând cu 1% pe parcursul lunii, în condiţiile în care creşterea inflaţiei în sectorul serviciilor a adăugat urgenţă planurilor Rezervei Federale de a înăspri agresiv politica monetară.

Creşterea lunară a indicelui preţurilor de consum, publicată vineri de Biroul de Statistică a Muncii, a fost semnificativ mai rapidă decât creşterea de 0,3% înregistrată în aprilie şi peste aşteptările economiştilor pentru o creştere de 0,7%.

În acest ritm, ritmul de la an la an s-a intensificat la 8,6%, cel mai ridicat nivel din decembrie 1981. Economiştii au declarat anterior că inflaţia anuală globală ar trebui să înceapă să se retragă pe măsură ce începe să depăşească nivelurile foarte ridicate înregistrate anul trecut, însă recenta creştere a preţurilor a sfidat până acum această tendinţă.

Odată ce elementele volatile, cum ar fi alimentele şi energia, sunt scoase din calcul, IPC "de bază" a crescut cu 0,6%, menţinând acelaşi ritm ca în luna precedentă. Cu toate acestea, rata anuală s-a temperat uşor, ajungând la 6%, comparativ cu ritmul de 6,2% din aprilie.

Inflaţia serviciilor, exceptând cheltuielile cu energia, a crescut cu 0,6% în cursul lunii şi este în creştere cu 5,2% pe an.

Bursa de la New York a scăzut instantaneu, indicele Dow scăzând cu 2,35%, în timp ce S&P 500 a înregistrat un declin de 2,60%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO