Eveniment

Războiul din Ucraina, ziua 307. Zelenski va primi Premiul pentru Libertate de la Lituania / Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea / Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei

FOTO  Ukrainian Air Forces

Autor: Simona Chirciu

26.12.2022, 23:44 209

Ucraina a lansat un atac surpriză asupra unei baze din interiorul Rusiei. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că trei soldaţi ruşi au murit. Autorităţile ucrainene spun că este vina Rusiei.

Lituania îl premiază pe Zelensky

 
Lituania l-a invitat pe preşedintele Volodymyr Zelensky în ţară pentru a-i înmâna Premiul pentru Libertate în cadrul unei ceremonii care va avea loc în parlamentul ţării pe 13 ianuarie, Ziua Apărătorilor Libertăţii Lituaniei.
 
„Am trimis deja o invitaţie oficială şi vom vedea care va fi decizia. Cu toate acestea, evident, nu este foarte realist să ne aşteptăm că va accepta”, a declarat Viktorija Cmilyte-Nielsen, preşedintele Seimas, parlamentul lituanian. 
 
Zelensky primeşte recunoaştere pentru leadershipul său în faţa invaziei Rusiei în Ucraina. 
 
„În calitate de preşedinte al Ucrainei, el a fost în fruntea acestei lupte pentru libertate, inspirând milioane de oameni din Ucraina prin conducerea şi exemplul său personal de a rezista şi de a nu se preda şi, de asemenea, a unit întreaga comunitate globală împotriva regimului criminal al lui Putin”, a declarat Cmilyte-Nielsen la anunţarea câştigătorului premiului la mijlocul lunii decembrie. 
 
Premiul pentru Libertate, instituit de parlamentul lituanian în 2011, rpremiază „persoane şi organizaţii pentru realizările şi contribuţia lor la apărarea drepturilor omului, dezvoltarea democraţiei şi promovarea cooperării internaţionale pentru cauza autodeterminării şi suveranităţii naţiunilor din Europa Centrală şi de Est”.
 

Guvernator: Peste 60% din infrastructura din Bakhmut a fost avariată sau distrusă

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la 26 decembrie că peste 60% din infrastructura din oraşul Bakhmut, care a fost locul unor lupte intense, este parţial sau complet distrusă.
 
"Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bakhmut. Inamicul menţine tactica pământului pârjolit", a declarat el. 
 

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei 

 
 
Dacă ruşii au crezut că războiul nu îi va afecta, s-au înşelat”, a declarat Ihnat. 
 
Canalele locale ruseşti Telegram au raportat explozii şi sirene de raid aerian în Engels în dimineaţa zilei de luni. 
 
Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă ucraineană în apropierea bazei aeriene Engels, iar trei militari au murit din cauza căderii resturilor dronei. 
 
Oraşul Engels este situat în regiunea rusă Saratov, la aproximativ 730 de kilometri sud-est de Moscova şi la sute de kilometri de Ucraina.
 
Bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-95 pe care Rusia le staţionează la Engels formează o componentă semnificativă a arsenalului său nuclear strategic. 
 
Oficialii ruşi au acuzat anterior Ucraina pentru exploziile de la baza aeriană Engels şi de la aerodromul Dyagilyaevo, de lângă Riazan, din 5 decembrie, care au ucis trei persoane şi au avariat două bombardiere grele Tu-95. 
 
Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea sa pentru aceste incidente. 
 
Ministerul britanic al Apărării a calificat presupusele atacuri drept „unele dintre cele mai semnificative eşecuri din punct de vedere strategic ale protecţiei forţelor ruseşti”.
 

Trei soldaţi ruşi au murit în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene cruciale din interiorul teritoriului rus, a anunţat Moscova

 
Potrivit Ministerului Apărării, o dronă ucraineană a fost doborâtă luni dimineaţa devreme în apropierea bazei Engels, dar căderea unor resturi a ucis trei soldaţi.
 
Atacul este al doilea asupra bazei aeriene Engels, situată la aproximativ 500 km de graniţa ucraineană.
 
La începutul acestei luni, trei militari au fost ucişi şi două avioane au fost avariate în timpul unui aparent atac cu drone ucrainene asupra bazei aeriene Engels.
 
Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun avion nu a fost avariat în urma atacului de luni. Informaţiile nu au putut fi confirmate în mod independent de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO