Eveniment

Razgandirea lui Oprescu: Daca nu bloca lucrarile la centrul istoric, proiectul era gata in 2 luni

Razgandirea lui Oprescu: Daca nu bloca lucrarile la centrul istoric, proiectul era gata in 2 luni

Sorin Oprescu, primarul Capitalei

28.07.2009, 19:24 27

Primarul general al Capitalei a semnat luni seara un act aditional cu firma spaniola Sedesa Constructions and Services Rom la contractul pentru reabilitarea strazilor cuprinse in zona Pilot a centrului istoric din Bucuresti, dupa ce lucrarile au fost oprite in noiembrie 2008, in urma nemultumirilor lui Oprescu legate de ritmul lent de derulare a lucrarilor. In ultimele luni, Oprescu a anuntat in nenumarate randuri de la inceputul anului ca va rezilia contractul cu Sedesa, insa a renuntat pentru ca spaniolii nu au dorit sa renunte de comun acord si procesul ar fi putut sa se intinda pe o perioada de ani de zile.

 

Centrul istoric, un business de 10 mil. euro

Daca ar fi fost finalizate toate strazile, veniturile din chiriile incasate de primarie pentru terase ar fi crescut de trei ori, avand in vedere ca acum autoritatile locale primesc 15 euro/metrul patrat pentru amplasarea meselor afara. Media vanzarilor zilnice in cafenele din centrul istoric se situeaza intre 700 de euro si 1.200 de euro, restaurantele atingand si nivelul de 4.000 de euro. La aceste valori, businessul anual din centrul istoric se ridica la circa 10 mil. euro, insa s-ar putea dubla dupa ce va fi finalizat proiectul de modernizare a infrastructurii. Timp de opt luni, cat au fost blocate lucrarile de modernizare, veniturile cafenelelor si restaurantelor care se aflau pe strazi in reconstructie au scazut cu 50%, in timp ce pe strazile finalizate vanzarile cafenelelor au crescut chiar si cu 70%.

Lucrarile ar fi trebuit sa fie finalizate la 29 septembrie 2009, insa in conditiile actuale lucrarile vor fi finalizate abia anul viitor. Prin actul aditional Sedesa va primi suma restanta de 2,1 mil. euro pentru lucrarile efectuate si neplatite de primarie, in timp ce municipalitatea a impus conditii mai stricte de derulare a lucrarilor.

Lucrarile vor incepe saptamana aceasta, iar executia va fi certificata de un nou consultant, care urmeaza sa fie desemnat. In prezent este in derulare procedura de desemnare a acestuia, dupa ce in luna decembrie a anului trecut contractul vechiului consultant a expirat. "Prin noul act aditional se va lucra pe toate strazile in acelasi timp, nu ca pana acum si vom angaja un consultant independent care va urmari lucrarile viitoare si pe cele de pana acum. In plus, vor fi circa cinci arheologi pe fiecare strada pe care se lucreaza, ca sa nu mai fie intarzieri din aceasta cauza", a declarat Madalin Dumitru, directorul Directiei de Infrastructura din cadrul PMB.

De asemenea, actul aditional stabileste urgentarea finalizarii lucrarilor de reabilitare pe strazile "deja atacate", acestea urmand sa fie realizate cu mai multi subcontractanti si sub monitorizarea inspectorilor municipali.

 

Se lucreaza din 2006

Juristii municipalitatii si avocatii Sedesa vor analiza si modul in care s-au efectuat - din 2006 si pana in prezent - lucrarile de reabilitare in centrul istoric, nivelul platilor si facturile emise de antreprenor, avand in vedere ca, pana in 2009, dintr-un total de 14 strazi care trebuiau refacute potrivit contractului, s-a reusit finalizarea lucrarilor pe patru strazi.

Proiectul a fost semnat in septembrie 2006 si avea o valoarea initiala a investitiei de 26,9 mil. euro (inclusiv TVA), contractul fiind finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 7,3 mil. euro, guvernul olandez cu 1,8 mil. euro, restul fiind de la autoritati. Ulterior in martie 2008 a fost schimbata solutia tehnica si bugetul a fost suplimentat cu 8,7 mil. euro fara TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO