Eveniment

Razie printre taximetriştii din Capitală: Amenzi pe bandă rulantă. Ce a găsit poliţia

Razie printre taximetriştii din Capitală: Amenzi pe...

Autor: Departamentul Social

06.07.2019, 18:52 1050

Poliţiştii Capitalei au efectuat o razie printre taximetriştii pentru a verifica starea tehnică a maşinilor şi dacă transportă legal clienţi. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi de 45.000 lei, a fost întocmit dosar penal pentru alcool şi au fost retrase 25 de certificate de înmatriculare.

Pentru a fi evitate accidentele cauzate de defecţiunile tehnice ale maşinilor, în perioada 3–5 iulie în intervalul orar 22.00-06.00, Brigada Rutieră a efectuat verificări în colaborare cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român. Verificările au vizat şoferii care efectuează transport public de persoane în regim de taxi/închiriere.

Pe parcursul acţiunii s-a urmărit starea tehnică a maşinilor, prin verificarea: sistemului de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante, în special pe timpul nopţii; sistemului de frânare; mecanismului de direcţie; instalaţiei de iluminare/semnalizare şi echipamente electrice; existenţei şi autenticităţii seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor; vizibilităţii şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate; sistemului de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie); corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare şi concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor; deţinerii inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia; aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

„Totodată, poliţiştii rutieri au controlat autovehiculele care efectuează transport public de persoane în regim de taxi/închiriere cu conducător auto, context în care au verificat dacă deţin documentele prevăzute de legislaţia incidentă domeniului transportului public de persoane în scopul eliminării pirateriei şi descurajării practicilor ilicite din acest domeniu. Astfel, au fost controlate peste 250 de autovehicule şi au fost aplicate 102 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 45.000 lei. Din totalul sancţiunilor 25 au fost aplicate pentru defecţiuni ale sistemul de evacuare a noxelor, 45 pentru alte defecţiuni tehnice, 21 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi 11 pentru alte abateri de la normele rutiere”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Având în vedere că în ultima perioadă tot mai multe vehicule poluează fonic, urmare modificărilor neomologate aduse sistemului de evacuare al autovehiculelor, în cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate cu preponderenţă acest gen de vehicule, arată poliţia.

În cadrul contralelor, a fost depistat un şofer care, la momentul prelevării analizei, avea o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, a fost reţinut, pe parcursul raziei, un permis de conducere pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost retrase 25 de certificate de înmatriculare pentru defecţiuni tehnice majore.

„De asemenea, au fost depistaţi 3 conducători auto care efectuau transport contra cost de persoane în regim de taxi fără autorizaţie valabilă, în aceste situaţii s-a dispus pe lângă sancţiunea amenzii contravenţionale şi măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare”, mai arată sursa citată.

Exemple:
1. Un bărbat în vârstă de 32 ani a condus un autoturism pe Calea Moşilor, sub influenţa băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,43 alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art.336 alin.3 CP.

2.Un bărbat în vârstă de 22 de ani, care se deplasa cu un autovehicul pe bd. Libertăţii din municipiul Bucureşti, la controlul efectuat de poliţiştii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR, s-a constatat că autovehiculul avea montate anvelope cu dimensiuni mai mari faţă de cele prevăzute în cartea de identitate, respectiv avea efectuate modificări neomologate sistemului de evacuare a noxelor. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional şi i-a fost reţinut certificatul de înmatriculare.

3. Un bărbat în vârstă de 67 ani care se deplasa pe bd. Regina Elisabeta a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce efectua transport de persoane în regim de taxi fără a deţine pentru acesta autorizaţie valabilă. Şoferul autoturismului a fost sancţionat cu amendă contraventională iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO