Eveniment

Razvan Orasanu preia azi conducerea AVAS

12.01.2006, 19:27 117

Consilierul pe probleme economice al premierului Razvan Orasanu (foto) va prelua de astazi conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Premierul Calin Popescu-Tariceanu a semnat ieri decizia de numire a lui Orasanu, iar astazi va participa la instalarea acestuia in functie.

Din septembrie anul trecut, postul de presedinte al AVAS a fost ocupat interimar de vicepresedintele institutiei, Giliola Ciorteanu, dupa ce Gabriel Zbarcea a demisionat.

Razvan Orasanu a absolvit scoala Economica din Londra, dupa ce, in 1998, a beneficiat de o bursa de studii din partea Fundatiei Soros. El a lucrat pentru Banca Nationala a Romaniei si pentru Shell Business Consultancy. Potrivit declaratiei sale de avere, singurele venituri pe care le-a avut anul trecut au fost cele din salarii, adica 35.000 de lei (aproape 10.000 de euro). Orasanu mentioneaza ca nu detine terenuri, case si nici masina si nu are nici un depozit bancar si nici un credit.

Dupa ce compania franceza Montupet a decis anul trecut sa renunte la derularea unei investitii de 120 mil. euro, alegand Bulgaria in locul Romaniei, Razvan Orasanu a fost cel care a reluat negocierile cu investitorul incercand sa-l determine sa nu elimine definitiv Romania de pe lista tarilor in care s-ar putea stabili. "Confirm corespondenta cu reprezentantii Montupet pentru a-i convinge sa investeasca in Romania", declara Orasanu in vara pentru ZF. Pana acum insa nu a aparut nici o schimbare in intentiile francezilor.

Portofoliul institutiei pe care o preia astazi cuprinde 1.097 de firme, din care aproape jumatate sunt privatizabile. In plus, AVAS are de recuperat, de la peste 73.600 de datornici, creante in valoare de 12 miliarde de lei (peste 5 miliarde de dolari), preluate in perioada 1999-2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO