Eveniment

RBL: În 10 ani, încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50%

RBL: În 10 ani, încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50%

Autor: Răzvan Botea

10.09.2021, 00:05 202

Încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani, arată Barometrul RBL, lansat cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a summitului Romanian Business Leaders, care marchează totodată 10 ani de la înfiinţarea asociaţiei.

Raportul face o trecere în revistă a evoluţiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii îşi propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizaţi. Selecţia actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanţei acestora pentru sănătatea şi performanţa economică a României.

Barometrul RBL evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără sectorul energetic - România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obţinute din surse regenerabile, depăşind cu 9% media UE, mediul antreprenorial - în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate şi juridice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, precum şi absorbţia fondurilor europene, care a înregistrat o creştere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

Între cele cu trend descendent se regăsesc sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene, economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE, precum şi rata de reciclare a deşeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puţin decât media europeană.

Viziunea respondenţilor asupra încrederii în forţele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere micilor întreprinzători din oraşele de apartenenţă.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi nonprofit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru peste 1.000 de antreprenori şi executivi de top din mediul de business privat.

 
AFACERI DE LA ZERO