Eveniment

RBL: În 10 ani, încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50%

RBL: În 10 ani, încrederea românilor în antreprenori...

Autor: Răzvan Botea

10.09.2021, 00:05 213

Încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani, arată Barometrul RBL, lansat cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a summitului Romanian Business Leaders, care marchează totodată 10 ani de la înfiinţarea asociaţiei.

Raportul face o trecere în revistă a evoluţiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii îşi propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizaţi. Selecţia actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanţei acestora pentru sănătatea şi performanţa economică a României.

Barometrul RBL evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără sectorul energetic - România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obţinute din surse regenerabile, depăşind cu 9% media UE, mediul antreprenorial - în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate şi juridice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, precum şi absorbţia fondurilor europene, care a înregistrat o creştere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

Între cele cu trend descendent se regăsesc sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene, economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE, precum şi rata de reciclare a deşeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puţin decât media europeană.

Viziunea respondenţilor asupra încrederii în forţele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere micilor întreprinzători din oraşele de apartenenţă.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi nonprofit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru peste 1.000 de antreprenori şi executivi de top din mediul de business privat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO