Eveniment

Reacţia dură a Kremlinului după ce şeful NATO a anunţat că Alianţa se pregăteşte să scoată armele nucleare din depozite. ”SUA şi Europa împing lumea în pragul unei confruntări nucleare”

Reacţia dură a Kremlinului după ce şeful NATO a...

Autor: Ştefan Stan

17.06.2024, 13:49 611

Kremlinul a declarat luni că remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la discuţiile privind desfăşurarea mai multor arme nucleare reprezintă o escaladare, potrivit Reuters. 

NATO poartă discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în aşteptare, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, a declarat Stoltenberg pentru ziarul The Telegraph.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că comentariile lui Stoltenberg par să contrazică comunicatul Conferinţei din Ucraina, care a declarat că orice ameninţare sau utilizare a armelor nucleare în contextul ucrainean este inadmisibilă.

"Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunilor", a declarat Peskov despre comentariile lui Stoltenberg.

Rusia spune că Statele Unite şi aliaţii săi europeni împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin faptul că oferă Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deţinând aproximativ 88% din armele nucleare din lume, potrivit Federation of American Scientists.

Statele Unite au aproximativ 100 de arme nucleare B61 non-strategice desfăşurate în cinci ţări europene - Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists. Statele Unite au alte 100 de astfel de arme în interiorul graniţelor sale.

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, deşi experţii în controlul armamentului spun că este foarte dificil de spus câte sunt din cauza secretomaniei.