Eveniment

Reacţia Gabrielei Firea după incendiul de la Periş: CSAT-ul trebuie să intervină! Populaţia este pusă în pericol

Reacţia Gabrielei Firea după incendiul de la Periş:...

Autor: Otilia Serescu

08.04.2020, 10:36 810

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine, pe Facebook, referitor la poluarea din zona Bucureştiului, provocată de un incendiu la o fostă fermă de porci, că este necesară intervenţia CSAT, pentru că populaţia este pusă în pericol. Ea reclamă lipsa unor informări corecte şi a măsurilor concrete.

„Am avut răbdare şi am aşteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieşit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte şi, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de “accidente” de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţă cetăţenilor. Cum poţi să te numeşti Minister al Mediului şi ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periş, şi să nu trimiţi controale şi verificări drastrice în zona? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren?? Iar azi vii nonşalant, tot pe FB, să spui că arde o fosta fermă de porci de la Periş. Care, iată, a poluat jumătate şi Ilfov şi aproape tot Bucureştiul!”, susţine Firea, pe Facebook.

Edilul Capitalei spune că „este strigător la cer” şi „se muşamalizează ceva”.

„Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat şi Garda de mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunica cinstit cetăţenilor! Exact cum au minţit şi când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieşit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile, şi la ce ore, au fost nevoiţi să recunoască. Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului mediului! Asta este mâna criminală acoperită de guvern! Şi trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov se mai pot consideraţi apăraţi de instituţiile statului. Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept şi aşteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu!”, conchide primarul general.

Mai mulţi locuitori din zona de Nord a Bucureştiului au reclamat că simt un miros puternic de cauciuc ars şi că aerul este irespirabil.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineaţa, că mirosul urât provine de la un incendiu de vegetaţie care are loc pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca.

„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetaţie. În urma incendierii unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periş din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimţit de locuitorii din vecinătate şi de noi cei din Bucureşti, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu şi APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situaţia şi a evalua impactul incendiului de vegetaţie. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU, care sunt pe teren şi în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explucat Costel Alexe, la Digi 24 TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO