Eveniment

Reacţia lui Cioloş după ce guvernul Cîţu a picat: Drum bun, domnule Cîţu!

Reacţia lui Cioloş după ce guvernul Cîţu a picat:...

Autor: Andreea Tobias

05.10.2021, 15:05 117

„Un premier care avea toată puterea şi susţinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reuşit să înţeleagă şi să respecte programul de guvernare şi partenerul de care avea nevoie”, îl caracterizează Dacian Cioloş pe Florin Cîţu.  

„Drum bun, domnule Cîţu! O ţară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră şi iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîţu să se încheie cât mai repede. Pe cetăţeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei şi nu la putere, de dragul puterii. Oamenii se luptă azi cu scumpiri, pandemie, un sistem sanitar ajuns la limită, nesiguranţa cu privire la rămânerea şcolilor deschise. Toată lumea ştie că avem o problemă sistemică, că încrederea în stat a ajuns la cote minime, iar situaţia este absolut dramatică. Regretabil, această criză a fost provocată şi escaladată de domnul Cîţu, care, pentru a câştiga puterea în partid, a sacrificat o coaliţie funcţională”, scrie Dacian Cioloş pe Facebook.

El spune că nu-l miră „minciunile cinice ale fostului premier la adresa USR PLUS”: „Un premier care avea toată puterea şi susţinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reuşit să înţeleagă şi să respecte programul de guvernare şi partenerul de care avea nevoie. Deşi a scăzut dramatic la nivelul încredere şi susţinere publică, fostul premier a dovedit încă o dată că nu a înţeles că vorbind în modul în care a făcut-o – şi o face în continuare – îşi prăbuşeşte complet şi partidul pe care îl conduce”.

„L-am auzit pe domnul Cîţu că USR PLUS nu a realizat niciuna dintre reformele promise. Exact de asta am ajuns în situaţia de a iniţia o moţiune împotriva sa: pentru că s-a opus la reformele pe care le-am promis şi a rupt astfel protocolul de coaliţie şi programul de guvernare agreat. L-am auzit pe domnul Cîţu spunând că am trădat Coaliţia. Noi nu am trădat Coaliţia, pentru că nu avem datorii faţă de coaliţie, ci faţă de programul la care ne-am angajat în faţa celor care ne-au votat. Nu avem loialitate faţă de persoane, ci faţă de principii. Între noi, diferenţa este uriaşă şi l-aş îndemna la mai multă cumpătare. Până una alta, aşteptăm o reacţie echilibrată de la PNL, vrem să înţelegem ce îşi doresc în continuare şi vom vedea în funcţie de negocierile de la Cotroceni în ce direcţie o vom lua. Ne abţinem de la mai multe comentarii şi propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliţie guvernamentală. Suntem pregătiţi să reluăm discuţiile în condiţii civilizate şi rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni”, arată Cioloş în postare.

Guvernul Cîţu a fost demis marţi. 281 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură a PSD, a anunţat liderul AUR George Simion, prin intermediul unei transmisiuni live din Parlament. Este vorba despre senatori şi deputaţi de la PSD, USR şi AUR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO