Eveniment

Reacţia lui Florin Iordache, după ce a fost întrebat dacă PSD se teme dacă ajunge Kovesi procuror-şef UE: Nu avem de ce ne teme

Reacţia lui Florin Iordache, după ce a fost întrebat...

Autor: Ana Petrescu

01.03.2019, 20:49 2399

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, vineri, că PSD nu are de ce să se teamă în cazul în care Laura Codruţa Kovesi ar ajunge la şefia Parchetului European pentru că odată ajuns în funcţie atât procurorul-şef european cât şi echipa acestuia trebuie să respecte normele europene.

Întrebat, vineri seară la Digi 24, dacă se teme PSD că Laura Codruţa Kovesi ca procuror şef european, Florin Iordache a răspuns: „Nu avem de ce ne teme în niciun caz. Odată ajuns acolo, cel care va conduce Parchetul European trebuie să se supună unor reguli şi norme europene. În acelaşi timp nu toate ţările, sunt cel puţin cinci state care nu au dorit să aibă acest procuror european. Deci procurorul european, împreună cu o echipă trebuie să se supună normelor europene. Noi am venit cu nişte argumente şi am demonstrat că în ţară au existat nişte lacune în actul de management. Am demonstrat cu fapte cu oameni care au avut de suferit, fie că discutăm de cazul de la Prahova sau de la Bihor. Dar în ultimul raport al DNA se spune că peste 30% au fost achitări din cei trimişi în judecată. Deci în aceste condiţii fie dosarele nu au fost bine făcute”.

Chestionat cum de Kovesi a fost chemată la audieri la Secţia de anchetare a magistraţilor exact înainte să înceapă procedurile la Bruxelles pentru şefia Parchetului European, deputatul PSD a spus: „Probabil că atunci au fost o serie de audieri, de probe. Nu ştiu exact ce conţine dosarul. Eu am văzut în spaţiul public că sunt 14-15 dosare în lucru, dar şi în cazul doamnei Kovesi precum şi în cazul oricărui român prezumţia de nevinovăţie”.

Legat de posibilitatea ca fostul procuror-şef al DNA să devină inculpat până vine rezultatul final cu privire la procurorul-şef european, Florin Iordache nu a dorit să facă prea multe comentarii, însă s-a rezumat la aspune că deşi PSD a criticat activitatea lui Kovesi, aceasta are prezumţia de nevinovăţie, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni.

„Nu ştiu. Repet, ar trebui să ne dăm cu părerea pe lângă subiect. Dacă sunt nişte cercetări care s-au derulat de-a lungul timpului, probabil că acum a venit timpul. M-aş hazarda să spun ceva, cu toate că noi am criticat activitatea dumneai, dar prezumţia de nevinovăţie există şi în cazul dumneai”.

Întrebat dacă a fost o coincindenţă că Secţia specială a demarat ancheta împotriva lui Kovesi exact când începea procedura pentru şefia Parchetului European, Iordache a replicat: „Nu ştiu, chiar nu ştiu. Pe de o parte Consiliul a fost vot în favoarea candidatului francez, în partea cealalaltă unde au fost politicienii a avut un vot mai favorabil doamna Kovesi. A fos tun vot politic. Dacă noi am modifica legea în care am spune ca procurorii să fie votaţi şi aprobaţi de Parlament. Dacă Parlamentul European vine şi spune legat de Parchetul European. Atâta timp cât dumneai a fost demisă pe anumite lipsuri în actul de conducere, dacă nu ai reuşit să conduci o instituţie la tine în ţară”.

El a mai spus că nu ştie cum a votat ambasadorul român în COREPER, acolo unde a fost desemnat pe primul loc candidatul francez Jean-Francois Bonhert.

„Sunt şi români la Bruxelles care au votat cu, alţii împotrivă. Nu ştiu cum a votat ambasadorul român. V-ar fi convenit să fi fost între cei audiaţi şi persecutaţi, trimişi în instanţă de procurorii de la Prahova. Toate aceste nemulţumiri care s-au acumulat. Dacă printr-un act de management s-au constatat încălcări ale legii şi românii au avut de suferit, cineva trebuie să răspundă pentru aceste chestiuni.
Iordache E un vot politic. Nu ştiu (care ar fi interesele – n.r.). O să stau şi eu de vorbă în această săptămână cu colegii mei de la Bruxelles, dar acela este un vot politic. Dar apoi s-a ajuns când Comisia votul nu a fost tocmai favorit. Sunt chestiuni care ţin de un parcurs. Să îl vedem finalizat şi pe urmă discutăm”, a conchis social-democratul.

După ce Laura Codruţa Kovesi a fost prima alegere a Comisiilor CONT şi LIBE pentru şefia Parchetului European, procedural, Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.

Din cauza faptului că prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obţinut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-şef european.

Laura Codruţa Kovesi va fi din nou audiată de către Secţia de anchetare a magistraţilor, în dosarul în care fosta şefă DNA are calitatea de suspect, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu, au precizat, joi, surse apropiate anchetei.

Ea are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO